50 ст. е килограмът на борсата в Кърналово, между 2,50 и 4 лева върви на софийските пазари
Дългата верига от прекупвачи и търговци между производителя и потребителя надува няколко пъти цената на зеленчуци и плодове. Затова все по-популярни стават т.нар. фермерски пазари, на които се предлагат стоки директно от производителя, пише в. Стандарт.
Поне 5 пъти поскъпва доматът от полето до трапезата. В момента червеният и розовият вървят по 50-60 стотинки за килограм на борсата в с. Кърналово, Петричко. В магазините в града стигат до
1,80-2,00 лева за кг. По софийските пазари пък цената е между 2,50 и 4 лева, показа проверка на "Стандарт". Спекулата е основният проблем в зеленчукопроизводството, негодуват родни производители.
Прекупвачи вземат от борсите на ниски цени зеленчуците, а после ги продават на едро 2-3 пъти по-скъпо.
Много от тях дори не са регистрирани и не плащат данъци. "Нерегламентираната търговска дейност е навсякъде в страната ни.
Стоката минава през 2-3 ръце и всеки си слага надценка. Затова за купувача накрая остава да плати много по-висока от реалната цена", казва земеделският производител Георги Кафтанов, който е председател на Сдружение "Югозапад 2013". Той обяснява, че по пазарите и тържищата е пълно с фиктивни производители, които предлагат зеленчуци и плодове. На практика те обикалят борсите и купуват стока от истинските производители. Това се знае от години, но нищо не се прави, за да се реши проблемът веднъж завинаги, казва Георги Кафтанов.
Много търговци, които държат сергии и магазини, пък не са регистрирани по ДДС, за да не плащат данъци. Те отчитат едва по 20-30 лева оборот на ден, останалите продажби не се отчитат. "В нашия
сектор всичко е с главата надолу. Каруцата е поставена пред коня. За нас най-важен е вътрешният пазар. Но големите търговски вериги искат сделките да са по ДДС, а това оскъпява нашата продукция.
Тогава те си внасят директно от Гърция зарзават, на чиято цена ние няма как да сме конкурентни. По този начин българската качествена стока залежава, а гръцката, която често е със съмнително
качество, се предлага на потребителите", твърди Кафтанов. Друг нерешен проблем, за който производителите алармират от години, е, че у нас се вкарват развалени зеленчуци и плодове и от Европейския
съюз, и от трети страни. Некачествена стока влиза най-често от Гърция. Факт е, че държавните институции се борят срещу нерегламентирания внос на земеделска продукция у нас. Правят се опити да се
ограничи този процес, но не може да се спре. Наши търговци вземат на ниски цени от южната ни съседка стока и я пласират по пазарите. Евтини са, защото са некачествени. "На практика българският
потребител яде нещо, за което няма гаранция, че е с добро качество. Ние пък основно търпим загуби от нереализирана продукция. Идва гръцката стока и събаря цените", обяснява Кафтанов.
Според него положението на малките производители може да се облекчи, ако ДДС падне на 10%. Това ще накара производителите да се сдружат и да се регистрират по ДДС, защото ще имат гарантиран пазар.