29 Март 2024, 08:51 Днес (0) | Вчера (11)

Домбровскис: ЕС се нуждае от 1,5 трилиона евро за възстановяване от кризата

14 Април 2020 16:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 април 2020, 16:24

Министрите на финансите от 19 страни от еврозоната миналата седмица договориха пакет на стойност над 500 милиарда евро, за да се спре незабавното въздействие на вируса

ЕС може да се нуждае от 1,5 трилиона евро фонд за икономическо възстановяване след пандемията на коронавирус, но финансирането на такива съвместни разходи остава неясно. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от АФП и БГНЕС.  "Бих могъл да си представя такова ниво на финансиране”, каза Домбровскис пред германския бизнес всекидневник "Ханделсблат" когато беше попитан за числото от 1,5 трилиона, въпреки че "засега нищо не е решено”.
Министрите на финансите от 19 страни от еврозоната миналата седмица договориха пакет на стойност над 500 милиарда евро, за да се спре незабавното въздействие на вируса.
Инструментариумът включва заеми от Европейския механизъм за стабилност (ESM) от епохата на финансовата криза, но без обичайните условия за икономическа и фискална реформа.
ESM е съчетан с гаранции за бизнес кредитиране от Европейската инвестиционна банка и схема за презастраховане на безработицата в еврозоната.
Но след словесна война, продължила няколко седмици, финансовите ръководители не можаха да постигнат съгласие за т. нар. коронаоблигации, инструменти за съвместен дълг за финансиране на възстановяването от кризата, за което призоваха членове на ЕС, като силно засегнати Италия.
Докато фокусът досега беше върху покриване на здравната сметка за пандемията и предпазването на бизнеса и работниците от финансовите опасности, политиците вече гледат към времето след кризата.
Лидерите на ЕС ще проведат видеоконференция на 23 април, "за да поставят основата за стабилно икономическо възстановяване”, заяви президентът на Европейския съвет Шарл Мишел миналата седмица.
Идеята за фонд за възстановяване от коронавирусната криза се застъпва от много водещи фигури от ЕС, като френският финансов министър Брюно льо Мер предложи 500 милиарда евро.
Междувременно еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон предложи в неделя 10 процента от продукцията на ЕС, призовавайки за един трилион евро вместо вече договорените 500 милиарда. За същата сума настоява италианския финансов министър Роберто Гуалтиери.
Попитан за съвместни облигации за финансиране на възстановяването, Домбровскис заяви пред "Ханделсблат", че "очакваме въпросът да бъде на масата” на заседанието на ръководителите на правителството на 23 април.
Комисията "работи върху нови инструменти за финансиране” извън националните вноски, които обикновено се вливат в седемгодишните бюджети на ЕС, каза Домбровскис.
"Бихме могли да финансираме фонда за възстановяване с облигации, обезпечени с гаранция от държавите-членки.”
По-силно задлъжнелите южни страни, като Италия и Испания, виждат такива коронаоблигации или "еврооблигации" като начин да заемат необходимите пари при по-разумни лихвени проценти, отколкото биха могли да получат, ако сами отидат директно на пазарите.
Но северните страни като Германия и Холандия се опасяват от поемането на съвместен ангажимент със съюзници, за които смятат, че се отнасят несериозно с парите и бюджета си.
"Трябва да сме наясно със себе си, че сме в безпрецедентна криза”, каза Домбровскис.
"Става необходимо да се измъкнем от старите модели на мислене.”

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив