16 Април 2024, 18:33 Днес (11) | Вчера (10)

Домбровскис: С дигиталния данък на ЕС ще се финансират социални програми

14 Септември 2020 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 септември 2020, 16:58

САЩ вече получили разрешение от СТО да наложат мита за 7,5 млрд. евро върху стоки от ЕС с оглед на европейските субсидии

Изпълнителният вицепрезидент на Европейския съюз Валдис Домбровскис заяви днес, че обмисляният общ цифров данък е необходим за финансиране на бъдещи социални програми в ЕС, предаде БНР. "Трябва да се заемем с цифровото данъчно облагане и трябва да го направим за предпочитане в международен план, тъй като цифровата икономика вече е доста глобализирана", посочи Домбровскис чрез негово онлайн включване на австрийския икономически форум Alpbach.
Предложеният през май дългосрочен бюджет на ЕС в размер на 1,1 трилиона евро съдържа разпоредби, които биха могли да доведат до въвеждането на цифров данък за периода 2021 до 2027 година. С оглед на това германският финансов министър Олаф Шолц обяви в края на август, че международното споразумение за цифров данък предстои да бъде представено тази есен.

Междувременно Домровскис се изказ и на семинар на BusinessEurope, където посочи, че сключването през миналия месец "мини сделка" със САЩ за премахване на митата на ЕС за американски омари, е малко вероятно да бъде последвана бързо от подобни други търговски споразумения, имайки предвид трансатлантическите различия в селското стопанство.
Валдис Домбровскис, който поеме и поста на еврокомисар по търговията, каза, че тази сделка, представляваща първото намаление на мита от този тип от повече от две десетилетия насам, е малка в икономическо отношение, но голяма в политически план.
Той обаче предупреди да не се очакват по-нататъшни такива "мини споразумения", отчасти поради различията във възгледите дали да се включи селското стопанство като част от търговските преговори между ЕС и САЩ.
"В момента не предстоят нови "мини-сделки". Бяхме много ясни, че нашият мандат обхваща само промишлени стоки, докато САЩ искат да включат в бъдещото търговско споразумение и селското стопанство", посочи Домровскис.
Агенция Ройтерс напомня, че рибните продукти се считат за индустриални, а не за селскостопански стоки. Домбровскис обаче заяви, че се надява сделката да послужи като "трамплин за по-големи неща". Еврокомисарят също така каза, че Европейският съюз желае по-специално да разреши дългогодишния спор относно субсидиите за самолетостроителните компании. САЩ вече получили разрешение от Световната търговска организация (СТО) да наложат мита за 7,5 млрд. евро върху стоки от ЕС с оглед на европейските субсидии, предоставени на производителя на самолети "Еърбъс" (Airbus).
Очаква се обаче ЕС да научи в рамките на следващите седмици от СТО нивото на ответни тарифи, които може да наложи върху американски стоки с оглед на субсидиите на САЩ за "Боинг" (Boeing).
"Вместо да налагаме мита, аз бих желал да намерим съвместни решения", посочи Домбровскис, добавяйки, че вече е разговарял с търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзер.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив