03 Май 2024, 20:11 Днес (0) | Вчера (13)

Домове обират старци, взимат им цялата пенсия

27 Април 2017 09:02 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 април 2017, 09:03

Удържат им всички пари за старини вместо 70% от сумата

Общински старчески домове цакат баби и дядовци с по-високи от предвидените по закон такси и често прибират цялата пенсия на възрастните хора. Това са установили проверки на Агенция за социално подпомагане (АСП) през миналата година, пише в. Монитор.

"Има случаи, в които се удържа повече от регламентираното, което ощетява ползвателите на услугата. Но има и такива, в които им се взима по-малко, което е в ущърб на бюджета", обясниха от АСП. Според разпоредбите за социални услуги тарифата, която плащат възрастните за престоя си в общински приют, зависи от дохода им. Така за да бъдат настанени в старчески дом, бабите и дядовците трябва да се разделят с 70% от пенсията си. Същата е таксата и за възрастните с физически или сетивни увреждания, докато за тези с психически и умствени проблеми таксата представлява 80 на сто от пенсията им. Остатъка възрастните харчат за каквото решат.

През миналата година от АСП са направили 62 проверки в държавни и частни домове за възрастни. Освен неспазване на правилата за такси, в общинските институции са открити нередности в материалната база и здравните грижи за възрастните.

"Има домове, в които се налага ремонт заради течове и мухъл", обясняват проверяващи. В някои от старческите институции пък не бил осигурен денонощен медицински персонал. Сред честите нарушения, на които се натъкнали проверяващите, били и неспазване на стандартите за храна. На възрастните се давали еднообразни менюта, по-малко риба, плодове и зеленчуци от предвиденото в стандарта.

Неправилно съхранение на храната е причина за глоба от 600 лв. на собственик на частен старчески дом във варненското село Рудник. "Храната не се изхвърляше, дори да й е изтекъл срокът на годност. За щастие не е имало проблеми със здравето на хората", призна пред "Монитор" бивш служител на частния приют. Въпреки че домът е предназначен за възрастни хора, в него са били настанени и пенсионери с увреждания, които според закона трябва да са настанени в специализирана институция. Заради тези нарушения собственикът бил санкциониран с още 600 лв.

Приютът в село Рудник е един от 11 частни домове, които Агенцията за социално подпомагане е проверила през миналата година. В половината от инспектираните заведения са били открити нарушения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив