03 Май 2024, 04:01 Днес (0) | Вчера (13)

Допълнена е Наредбата за отчетността, активите и пасивите и техническите резерви в застраховането

14 Септември 2022 13:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 септември 2022, 11:14

Бележки по проекта може да бъдат правени до 13 октомври

Комисията за финансов надзор (КФН) прие на първо гласуване на проект на наредба за изменение и допълнение на Наредба 53 за изискванията към отчетността, оценката на активите и пасивите и образуването на техническите резерви на застрахователите, презастрахователите и Гаранционния фонд. Проектът и мотивите към него са публикувани на интернет страницата на Регулатора, като бележки и предложения по проекта могат да бъдат представени в 30-дневен срок от публикуването му до 13.10.2022 г. включително.
В мотивите към проектонаредбата се казва, че изменените насоки не се отклоняват от предишните насоки относно оценката на техническите резерви и определяне границите на договорите, а само добавят допълнителни детайли. Така например, чрез прилагането на изискванията на изменените насоки относно границите на договора се внася яснота по теми, които са важни за определянето на границите на застрахователния или презастрахователния договор, по-специално по отношение на оценката дали покритие или финансова гаранция имат видим ефект върху икономическото съдържание на договора и идентифицирането на договорите, които могат да бъдат разгрупирани. Дефинират се правила за: идентифициране и измерване на финансова гаранция на застрахователни плащания с видим ефект върху икономическото съдържание на договора; идентифициране на застрахователно покритие на посочено несигурно събитие, което засяга неблагоприятно застрахованото лице, с видимо влияние върху икономическото съдържание на договора; преоценяване на видимия ефект на покритие или финансова гаранция.
Чрез прилагането на изискванията на Изменените насоки относно оценката на техническите резерви се внася яснота по теми, които са от значение за определянето на най-добрата прогнозна оценка, включително използването на бъдещи управленски действия и експертна преценка; моделирането на разходите и оценката на опциите и гаранциите чрез генератори на икономически сценарии; моделирането на поведението на притежателите на полици;  изчисляването на очакваните печалби в бъдещите премии.
Изменените насоки ще бъдат прилагани от всички застрахователи с право на достъп до единния пазар и презастрахователи, включително и на ниво група.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив