19 Април 2024, 16:56 Днес (10) | Вчера (11)

Допълнителното здравно осигуряване в надпревара за клиенти

17 Март 2003 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

Истинска надпревара за привличане на клиенти се очертава да започнат след 1 април четирите фонда за допълнително здравно осигуряване.

Истинска надпревара за привличане на клиенти се очертава да започнат след 1 април четирите фонда за допълнително здравно осигуряване. Дотогава се очаква Лекарският съюз и Националната здравноосигурителна каса да подпишат националния рамков договор. От него ще стане ясно на какви безплатни медицински услуги ще могат да разчитат гражданите в болничната и доболничната помощ и за какво от нещата, които липсват в договора, биха могли да се осигуряват допълнително.

В продължение на година и половина право да предлагат допълнителни здравни услуги и болнични екстри имаха Обединен здравноосигурителен фонд "Доверие", чиито акционери са "Доверие-Обединен холдинг", "Индустриален холдинг - Доверие", "Вратица" ООД и "Хомоген" АД, както и Българска здравноосигурителна компания "Закрила", част от финансовата група на "Орел Г Холдинг".

На 27 февруари 2003 г. Агенцията за застрахователен надзор издаде лицензи за тази дейност на още две дружества. Едното от тях е Здравен фонд "Булстрад - здравно осигуряване", където акционери са "Булстрад" с 60% и "Булстрад - ДСК Живот" с 40 на сто. Този фонд бе учреден с капитал от 500 хил. лв. и е единственият засега, възползвал се от изменението в Закона за допълнителното здравно осигуряване, с което минималният размер на капитала бе намален от два на четвърт милион лева. Изискването е обаче до три години от датата на получаване на лиценза уставният капитал да бъде увеличен до 2 млн. лева.

Лиценз на 27 февруари получи и Здравноосигурителното акционерно дружество "ДЗИ". Негови акционери са "ДЗИ" АД и "ДЗИ Общо застраховане" АД, съответно с 66% и с 34 на сто. То бе регистрирано с 2 млн. лв. капитал.

Здравноосигурителният фонд на "Булстрад" ще извършва дейност по пет здравноосигурителни пакета: "Подобряване на здравето", "Предпазване от заболявания", "Извънболнична медицинска помощ", "Болнична медицинска помощ" и "Възстановяване на разходи за лекарства". Очакванията на експертите са последният пакет да привлече най-много клиенти поради периодичното поскъпване на медикаментите. Такава оферта предлагат и здравноосигурителното дружество на "ДЗИ" и компанията на "Орел Г Холдинг" - "Закрила" АД. Освен за лекарства обаче "Закрила" ще възстановява разходи и за очила, слухови апарати, патерици и различни медицински имплантанти.

Немалък интерес вероятно ще предизвика и здравноосигурителният пакет на ЗОАД "ДЗИ", наречен "Подобряване на здравето". Той включва ранна диагностика на злокачествените новообразувания, вътрешни и професионални заболявания, сърдечносъдова и мозъчносъдова болест. Останалите пакети са "Извънболнична", "Болнична" и "Комплексна медицинска помощ". Всеки един от тях обхваща по шест групи медицински дейности.

Здравноосигурителният фонд "Доверие" предлага пет пакета: "Подобряване на здравето и предпазване от заболяване", "Извънболнична медицинска помощ", "Болнична медицинска помощ", "Услуги, свързани с битови и други допълнителни условия" и "Възстановяване на разходи". (Б.а. - само за изследвания и медикаменти в болниците.)

Въпреки VIP-екстрите в лечебниците и пълната гама от изследвания, които осигуряват фондовете, интересът на българските граждани към допълнителното здравно осигуряване все още е доста слаб. Към средата на октомври 2002 г. от тази възможност са се възползвали едва 35 000 души. Според изпълнителния директор на ЗОАД "ДЗИ"- Емилиян Кунчев, основната причина е неплатежоспособността на повечето хора у нас и незнанието какви точно медицински услуги покрива задължителното здравно осигуряване. Експертите в бранша са убедени, че вниманието на четирите дружества след 1 април ще бъде насочено предимно към фирми с голям персонал, които биха могли да предложат на служителите си и допълнително здравно осигуряване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив