23 Април 2024, 23:14 Днес (6) | Вчера (13)

Дъждът наводни Мездра и Враца

25 Май 2015 08:57 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 май 2015, 09:06
Под лиценза на creativecommons, снимката е илюстративна

Няма риск за населението, увери областният управител

От полунощ в района на Мездра и Враца е обявено бедствено положение заради проливни валежи. Има евакуирани хора, предаде Нова телевизия. Наводнени са десетки сгради, прекъснати са транспортни връзки, има активирани свлачища, съобщи БНР.

В неделя вечерта временно беше затворен първокласен път Е 79 в участъка Мездра – Враца, поради заливането му от придошли силни повърхностни води. Там бе преустановено движението за разчистване на земни, дървесни маси и камъни от образувало се свлачище. В 21:30 проблемът бе отстранен от Областно пътно управление – Враца.

В село Боденец от придошлите води е паднала подпорна стена на жилищна сграда - частна собственост. Живеещите в сградата са изведени.

В ниската част на град Мездра, в района на ул. "Ал. Стамболийски” и "Сънитекс”, са наводнени приземните етажи на жилищни и обществени здания.

Най-големият проблем, който ще се отстранява в рамките на 2-3 дни, е възстановяването на баластровата призма на жп линията Мездра – Руска Бяла. Движението на влаковете в този участък е преустановено. Използва се обходен маршрут през гара Мездра юг.

В момента обстановката в общината се нормализира. Нивото на река Искър и притоците й на територията на община Мездра спада. Възстановено е движението по международния път Е-79, което беше спряно временно на две места. Остава затворено движението по третокласния път Мездра-София през Искърското дефиле, където и днес ще се разчистват свлачищата между селата Ребърково и Люти брод.

От проливния дъжд е отнесена баластрата по жп-линията Мездра и село Руска бяла, но влаковете към Враца се движат по алтернативни коловози. Предстои оценка на щетите от бедствието, каза още Николинка Кътовска.

 И oбластният управител на Враца Малина Николова потвърди, че кризисната ситуация в Мездра е овладяна и обстановката се нормализира, предаде електронното издание Трибали. Николова допълни, че движението по проблемните участъци по главен път Е-79 се осъществява нормално.

Областният управител уточни, че е наводнена и гара Роман, но се работи по отводняването й. Николова бе категорична, че ситуацията е спокойна и няма риск за населението.


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив