05 Май 2024, 18:49 Днес (1) | Вчера (0)

Дълговете на Fannie Mae и Freddie Mac застрашават финансовите пазари на САЩ

07 Април 2005 13:14 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Шефът на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан настоя по време на снощното си изказване пред Американският Конгрес да ограничи многомилиардните доларови активи на компаниите за ипотечно кредитиране - Fannie Mae и Freddie Mac, предупреждавайки, че акумулираните от тях огромни дългови застрашават финансовите пазари на страната.

Грийнспан заяви пред Комисията по банковите, жилищните и общинските въпроси към Сената, че най-вероятно кредитната експанзия няма да може да бъде ограничена само чрез налагане на строги ограничения върху двете компании, осигуряващи над 45% от ипотечните кредити в страната.
Шефът на ФЕД заяви, че регулаторни ограничения сами по себе си няма да бъдат достатъчни. Ако те не засягат размера на балансовите документи, под риск ще попадне възможността да се поддържа устойчивост на финансовите пазари в страната.
Fannie Mae и Freddie Mac  са двете ипотечни компании в САЩ, упълномощени от Конгреса да обезпечават финансова подкрепа на американския пазар на ипотечното кредитиране.
Обемът на ипотечния портфейл на компаните към края на миналата година е бил близо $3.0 трлн.
Пазарната стойност на активите е в размер на около $11 млрд.
През миналата година Fannie Mae и Freddie Mac на няколко пъти се забъркваха в скандали.
На 22 септември Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ започна разследване на финансовото състояние на Freddie Mac по съмнения за злоупотреби в последните четири години, като се счита, че оттеглянето на Рейнс цели скандалите да останат встрани от компанията.
След като скандалът гръмна в медиите, изпълнителният й директор -Франклин Рейнс обяви своето напускане.
Точно преди година грешка на консултант струва на американския финансов министър Джон Сноу половин милион долара.
Както тогава стана ясно, заради грешка на финансов консултант на министъра, Сноу повече от година е бил притежател на дългови книжа на ипотечните компании Fannie Mae и Freddie Mac.
През всичкото това време министърът водеше ожесточена кампания за засилване на надзора върху дейността на Fannie Mae и Freddie Mac.
Разбирайки, че притежава техни книжа, Сноу ги разпродаде през юни 2004 г. на загуба.
Богатството си Сноу е изкарал като шеф на CSX в продължение на 14 години. Това е третата по големина железопътна корпорация в страната. Когато на 3 февруари 2003 година встъпи в длъжност финансов министър, Сноу обеща да продаде всички активи на CSX, които притежава, както и книжа на 70 други компании, присъстващи в инвестиционния му портфейл, за да избегне конфликт на интереси.
Част от свободните пари той вложи в държавни ценни книжа.
Финансовият му консултанта казва, че на проведена между тях среща на 3 и 4 февруари 2004 година, не е разбрал указанията на министъра и е купил облигации от 10 емисии на Fannie Mae, Freddie Mac, както и дългови книжа на федерални банки за жилищно кредитиране на обща стойност $10.87 млн.
Сноу е разбрал това чак на 10 май миналата година, готвейки декларацията за доходите си. На 14 май финансовият министър на САЩ е продал десет от емисиите, като последната емисия е имала купонно плащане през същия ден. Тъй като за периода доходността на облигациите се е понижила, Сноу е загубил от сделката $478 000.
Според данъчната администрация на Сноу, той притежава за 2004 г. между $43 - 128 млн. (правилата позволяват на американските държавни служители да не назовават конкретна сума, а инвестиционен диапазон по видове активи).
"Сноу инвестира в дългови книжа на правителството на САЩ, за да избегне конфликт на интереси", коментира прессекретарят на Министерството на финансите Робърт Никълс.
Най-вероятно, обаче инвестиционният консултант на Сноу е бил наясно какво прави,
Създадените от правителството на страната компании Fannie Mae и Freddie Mac са били приватизирани чак през 70-те години на 20 век.
Тези две компании са издали или гарантирали половината от ипотечните кредити в САЩ, като общият им обем е около $7 трлн. това е и причината инвеститорите в САЩ да смятат, че в случай на криза компаниите ще бъдат подкрепени на всяка цена от американското правителство.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив