19 Април 2024, 23:03 Днес (10) | Вчера (11)

Дългът изненадащо измести здравеопазването по време на срещата на тристранката

23 Февруари 2015 13:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 февруари 2015, 11:48
Под лиценза на creativecommons

Спорната тема за новия заем на страната ни от 16 млрд. лева отново влезе в сградата на Министерския съвет

Този път по желание на работодателите Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) включи в програмата на днешното си заседание допълнителна точка в посока именно дълга.

Държава, синдикати и работодателите седнаха за първи път тази година на масата за разговори във формата на Тристранния съвет, като основната им цел бе да разгледат идеите на министъра на здравеопазването Петър Москов за промени по отношение на здравното осигуряване у нас.

Още в първите минути на заседанието обаче от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поискаха повече информация от министъра на финансите Владислав Горанов за новия заем от 16 млрд. лева.

"Тази точка няма място в този формат", отсече финансовият министър, но направи компромис и се съгласи да даде повече информация за дълга с мотива: "Приемам я, за да не кажете, че не искам да ви дам информация. Сега ще ви обясня за какво става въпрос, ще ви обясня каквото не ви е ясно", отзивчиво обясни Горанов.

Въпреки компромиса от своя страна сега министърът на финансите се обърна към синдикатите и работодателите с предупреждението: "Ако си мислите, че тук занапред всяко нещо, което ви хрумне, ще се обсъжда, моля да се предпазите от това отношение".

"Един дебат по тази тема никога не е излишен", отбеляза от своя страна и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и добави, че разговор в НСТС за дълга ще демонстрира едно добро отношение от страна на правителството към Тристранния съвет.

Като друг мотив за допълнителната точка синдикалистът посочи, че работодатели и синдикати разбират подробности за искания дълг само от медиите.

"Това за информацията през медиите показва, че не четете достатъчно информацията от правителствените източници", му отговори министър Горанов и отново отсече: "Ако въведем практиката да обсъждаме на който каквото му хрумне, ще берете ядове самите вие".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив