16 Април 2024, 20:07 Днес (11) | Вчера (10)

Държавата обмисля нови критерии за компенсации на земеделците при бедствия

01 Септември 2021 09:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 септември 2021, 09:22

До 10 дни ще бъдат предложени и конкретни промени на условията за активиране и деактивиране на полигоните за борба с градушките

Държавата ще промени критериите, по които ще изплаща компенсации на земеделците, пострадали при природни бедствия. Обмисля се вариант, при който обезщетения ще получат не само стопаните с напълно унищожена реколта, каза за "Хоризонт" по БНР директорът на Фонд "Земеделие" Борис Михайлов.
Държавата обикновено плаща само при сто процента пропаднали площи, знае от дългогодишната си практика агробизнесменът Красимир Кумчев. "Компенсации ще има, друг е въпросът, че ще бъдат мижави, но само при сто процента пропаднали унищожени посеви. Ако е 90 процента, това не е ли щета? Оказва се, че не е."
Директорът на фонд "Земеделие" Борис Михайлов си дава сметка, че изискването за унищожена реколта е нелеп чиновнически подход, който трябва да се промени. "Със сигурност го обмисляме, защото наистина, представете си една нива от 20 декара, ако само няколко домата не са унищожени, ние на база на това не признаваме на хората нуждата от помощ. Това, нали, меко казано, е нелогично, нестандартно."
Тепърва ще се обсъжда оптималното решение при каква част унищожена реколта държавата ще дължи компенсации на фермерите.
Засега е важно земеделците да знаят, че спешно трябва да подадат заявление за обезщетения и такива ще получат само регистрирани производители.

В кратки срокове ще бъдат предложени и конкретни промени, които целят да оптимизират времевия период за забрана за изстрелване на противоградови ракети от полигоните за борба с градушките. Това стана ясно след среща между министрите на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. В обсъждането на темата участваха още командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, главният директор на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" Христо Щерионов, изпълнителният директор на ИА "Борба с градушките" Ваньо Славеев и генералният директор на ДП "Ръководство на въздушното движение" Георги Пеев.
На срещата министър Бозуков посочи, че е посетил засегнатите населени места в област Пловдив и изтъкна, че нанесените щети върху продукцията на земеделските производители са значителни. "Ние като ресорно министерство, търсим всякакви възможностите те да бъдат компенсирани, като за целта ще бъдат използвани различни финансови механизми", каза аграрният министър. По време на разговорите, той постави и въпроса относно възможността за пренасочване на самолетите към алтернативно летище или по друг маршрут, за да се освободи въздушното пространство за изстрелване на противоградови ракети.
От своя страна министър Георги Тодоров заяви, че ще бъде прегледана нормативната уредба, регламентираща използването на въздушното пространство на България при работа на полигоните за борба с градушките. Той бе категоричен, че не трябва да се допускат компромиси с безопасността на хората и полетите. Обхватът на ракетите не застрашава прелитащия трафик, но са изключително опасни за въздухоплавателните средства, които излитат или кацат, както и тези, които летят на ниска височина.
Институциите си поставиха срок от 10 дни, след който ще бъдат предложени конкретни промени, които да оптимизират процеса за активиране и деактивиране на полигоните за борба с градушките.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив