25 Април 2024, 06:54 Днес (0) | Вчера (12)

Държавата поема осигуровките на работодателите по схемата 60/40

13 Април 2020 16:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 април 2020, 17:45
Министерски съвет

Тристранката обсъди увеличаването на нощния труд от сегашните 0,25 лв. на 0,15 на сто от минималната работна заплата, но не по-малко от един лев

Правителството и социалните партньори обсъдиха промени в Постановлението  на Кабинета за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при преустановяване на работа поради извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.
Предложените промени предвиждат размерът на изплащаните компенсации да бъде 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя за същия месец на всеки работник или служител, за който се изплащат компенсации. В случаите на преустановяване на работа работодателите, получили компенсации, изплащат пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата и дължимите осигурителни вноски за съответния месец. При установено непълно работно време работодателят изплаща пълния размер на трудовото възнаграждение, определено като за работа при пълно работно време, и дължимите осигурителни вноски за съответния месец. Промените ще се прилагат и за работодатели, подали заявления за изплащане на компенсации до влизането в сила на постановлението.  Социалните партньори, с изключение на АИКБ, подкрепят проекта на постановление. Работодателите и синдикатите имат и други предложения, с които според тях ще се постигне по-голяма яснота и гъвкавост при прилагане на мярката.
Всички предложения ще бъдат допълнително прецизирани от социалните партньори и ще бъдат внесени в срок до 16 април в НСТС.
НСТС обсъди проект на Постановление на Министерския съвет за изменение на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, с който се предлага обвързване на допълнителното възнаграждение за положен нощен труд с минималната работна заплата /МРЗ/ – 0,15 % от МРЗ за всеки отработен час или за част от него, но не по-малко от 1 лв. С предложения механизъм се запазва приетото процентно съотношение между МРЗ и минималния размер на допълнителното трудово възнаграждение от една страна, а от друга се гарантира актуализирането му в съответствие с растежа на МРЗ.
Увеличаването на размера на допълнителното възнаграждение за положен нощен труд е свързано с осигуряването на справедливи и достойни условия на труд. Предвижда се постановлението да влезе в сила от 1 януари 2021 г. Предложението е подкрепено от синдикатите. Работодателите не подкрепят обвързването на допълнителното възнаграждение за нощен труд с МРЗ, но подкрепят заложеното увеличение на сумата от 1 лв. за всеки час положен нощен труд.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив