29 Март 2024, 08:04 Днес (0) | Вчера (11)

Държавна подкрепа за промотирането на български стоки и услуги в Китай

13 Февруари 2019 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 февруари 2019, 15:56

Две организации обединяват усилия

Две държавни организации – Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ /ЦНСССКЦИЕ/ към Министерството на земеделието, храните и горите, ще обединят усилията си за по-ефективно промотиране на български стоки и услуги в Китай. 

Изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков и директорът на Центъра Васил Гелев обсъдиха възможностите за обмен на информация и сътрудничество в организацията на петото издание на Международното изложение за инвестиции и търговия между Китай и страните от Централна и Източна Европа /The 5-th Сhina-СЕЕС Investment and Trade Expo/. Събитието ще се състои от 8 до 12 юни в гр. Нинбо, Китай, като ИАНМСП традиционно организира българското национално участие на изложението.

На територията на изложението ще бъде организиран и Панаир за продукти от ЦИЕ /Формат 16+/, което открива възможност за производителите от тези страни да запознаят китайските потребители с предлаганите от тях стоки и услуги. Във връзка с това Центърът планира инициатива за набиране на мостри.

В тази връзка Васил Гелев предложи със съдействието на Агенцията след края на панаира компаниите, участвали на Българския национален щанд и на Панаира с мостри на продукцията си, в случай че проявят интерес, да изложат своите продукти и в постоянната експозиционна зала на ЦНСССКЦИЕ в Младежкия иновационен център Китай – ЦИЕ в гр. Нинбо. Предимството на този тип сътрудничество е, че мостри на продукцията си ще могат да представят и фирми, които не биха могли да участват в организираното от ИАНМСП изложение.

Според Бойко Таков сътрудничеството между двете институции би могло да доведе до реални ползи за българските участници в изложението - финансови, чрез окрупняване на каргото и постигане на по-изгодни цени за транспортирането, както и чрез оптимизиране на организацията по документооборота, складирането и преминаване през митниците.

Международната изложба за стоки и услуги от Китай и страните от Централна и Източна Европа се организира и е под патронажа на Министерството на търговията на Китай, Общинското правителство на гр. Нинбо и Правителството на провинция Джънзян, Китай.
Изложбата е от общ характер и се провежда традиционно всяка година, като ИАНМСП ще организира за пети пореден път българско национално участие. През 2018 г. в изложението на национален щанд от 135 кв. м са представили свои продукти и услуги 15 български фирми от секторите козметика, парфюмерия и етерични масла, хранително вкусова промишленост, винарство, лозарство и спиртни и безалкохолни напитки, мляко и млечни продукти и др.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив