29 Март 2024, 08:14 Днес (0) | Вчера (11)

Държавна помощ до 1000 лв. може да получи всеки, който си е спестил средства в жилищно-спестовна каса

27 Февруари 2004 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Колкото спестим, с още толкова ни кредитират за енергоспестяващ ремонт

Държавна помощ до 1000 лв. може да получи всеки, който си е спестил средства в жилищно-спестовна каса и поиска кредит за енергоспестяващ ремонт. Това е основният смисъл на подготвения от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ проект за Закон за жилищно-спестовните каси, който в момента е на фаза съгласуване по министерствата. Това съобщи специално за "Монитор" член на работната група по изготвянето на проекта от строителното министерство.Жилищно-спестовните каси били много популярни в Западна Европа, имало такива в доста страни от Източния блок, включително Словения и Румъния. Те са частни институции, които управляват и пари на държавата, насочени към енергоспестяващи ремонти на сградния фонд, обясниха от МРРБ. 
Схемата е следната. Ако гражданинът внася в ЖСК по 30 лв. месечно след 5 години той ще разполага с 1800 лв. плюс лихвите (примерно 5% годишно капитализирана лихва) или общо около 2000 лв. Когато на петата година той поиска кредит за топлоизолация, подмяна на отоплителния котел, смяна на дограмата или ремонт на покрива, ЖСК ще му върне спестените пари и ще му даде кредит равен на същата сума или още 2000 лв. Държавата ще му отпусне до 1000 лв., но не повече от 25% от спестените от гражданина суми, което в нашия случай значи 500 лв. Така той ще разполага за ремонта си с общата сума от 4500 лв., което са добри пари за пълна топлоизолация и подмяна на тръбите на един голям панелен апартамент, коментират познавачи.За частта от парите за ремонта, които гражданинът дължи на ЖСК, (в този случай са 2000 лв.) му се начислява лихва, равна на пазарния лихвен процент в момента минус лихвата, която ЖСК му е начислявал по депозита. За удобство приемаме, че пазарната лихва в момента по заемите за ремонт е 10% /реално тя варира от 12 до 15%/ минус 5% се равнява на 5%. С тази лихва от 5% заемът от ЖСК в размер на 2000 лв. трябва да се върне за същия срок като този, през който средствата на вложителя са престояли в ЖСК т.е. 5 г. По груби сметки през това време гражданинът ще връща месечно по 35 лв. лихви плюс главници по заема.Тази схема разказа специално за "Монитор" друг член на работната група от МРРБ. Той изказа опасенията си, че и тази изключително добра инициатива може да се провали поради неотстъпчивостта на финансовото министерство да се ангажира с държавно подпомагане на енергоспестяващите ремонти.
40% е преразходът само за отопление

40 процента е преразходът на използваната енергия за отопление, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев при откриването вчера на международна конференция в хотел "Принцес". По думите му една от причините е недоброто състояние на сградния фонд. Организатори на двудневния форум "Енергийна ефективност в строителството" са Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Агенцията за енергийна ефективност (АЕЕ) към Министерство на енергетиката и енергийните ресурси.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив