25 Април 2024, 13:25 Днес (8) | Вчера (12)

Държавният глава: Мизерията не е спасение от вируса

03 Април 2020 14:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 април 2020, 14:12

Президентът определи като „тежко решение, което ще плащаме с години“ новия държавен заем в размер до 10 млрд. лв.

Президентът Румен Радев се обърна към нацията с изявление по повод предложението на правителството за удължаване на извънредното положение в страната. Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни, посочи държавният глава.
"Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза. Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса. Вече споменах, че гладът скоро може да надделее над страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус", предупреди президентът Радев. Той открои националната цел – възможно най-бързо, управляемо и безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот, към производство, към свободно движение на хора и стоки.  Според държавния глава част от мерките в извънредния закон и приетите впоследствие с решение на Министерски съвет се определят и от гражданите, и от бизнеса като недостатъчни, а някои от тях и за неудачни. "Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем. Икономическите мерки не достигат до най-важния бизнес - малкия и средния, а формулата 60/40  е на практика неприложима." Необходимо е в спешен порядък да се преразгледат и някои разпоредби на приетия в бързина и хаос закон, които блокират икономическия живот, посочва още Радев.
Президентът определи като "тежко решение, което ще плащаме с години" новия държавен заем в размер до 10 млрд. лв.
Радев обобщи необходимия подход: достоверни данни, приоритетна защита на рисковите групи, просвещаване на хората, високо съзнание, лична отговорност и мисъл за другия и посочи в заключение, че в задружните  усилия е ключът към успеха сега и в бъдеще.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив