26 Април 2024, 18:59 Днес (11) | Вчера (14)

ЕВН и "Енерго-Про" са глобени с по 1 млн. лв., същото предстои и за ЧЕЗ

18 Март 2014 12:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 март 2014, 12:27

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е издала наказателни постановления срещу електроразпределителните дружества ЕВН и "Енерго-Про", съобщи председателят на регулатора Боян Боев, цитиран от БНР

Наказателните постановления са в максималния възможен размер. До края на седмицата ще бъде наложена глоба и за ЧЕЗ. 

В момента тече срокът за обжалването им, но от тук нататък действията на ДКЕВР ще бъдат за отнемане на лицензиите на дружествата, ако от тях не постъпят плащания, каза Боев.

Той напомни, че срокът, в който дружествата трябва да преведат 380 млн. лв. на Националната електрическа компания, изтича днес. Ако дружествата не платят, още утре ще започне процедурата по отнемането на лиценз, каза Боев. Процедурата е дълга, включва изслушване на засегнатите компании, събиране на становища от различни институции, включително засегнати общини и областни управи. 

Спорът е за суми, които според дружествата НЕК им дължи като компенсация за задължителното изкупуване на зелена енергия. Шефът на регулатора уточни, че искането е за периода от юли 2012 г. до юли 2013 г.

Според Боев трите компании нямат право по закон да си прихващат вземания от НЕК, а ако имат претенции за разходи за минал период, трябва да ги предявят пред ДКЕВР.  "Каквито и да са и колкото и да са тези разходи, трябва да се представят пред ДКЕВР", каза Боев, цитиран от БТА.

По думите му след като дружествата предявят тези разходи, регулаторът ще ги анализира и ако са в същия размер, както те твърдят, ще прецени дали и как те ще се отразят на крайната цена.  По думите му анализът трябва да бъде комплексен - на всички разходи в системата, част от които са и въпросните суми, прихванати от ЕРП-тата.

В същото време в отговор на въпрос Боев каза, че дружествата са поискали да им бъдат признати тези разходи още в заявленията си от миналата година, но когато са ги подавали, ценовият период (до 1 юли 2013 г.) не е бил изтекъл и не са били отчетени всички разходи. Сега е моментът ЕРП-тата да предявят всичките си разходи, добави Боев.

На въпрос дали това ще доведе до увеличение на цените на тока за бита от 1 юли тази година, Боев не даде конкретен отговор. Той напомни, че компаниите още не са представили ценовите си предложения, срокът за което изтича в края на месеца. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив