19 Април 2024, 18:53 Днес (10) | Вчера (11)

ЕК: Европейските капиталови пазари се нуждаят от по-задълбочен съюз след Brexit

06 Октомври 2016 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 октомври 2016, 11:03

Призивът идва в момент, когато банките преценяват как да се отнасят към своите офиси в Лондонското сити и към своите лицензи

Вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис, който е и комисар, отговарящ за финансовите услуги и капиталовите пазари в ЕС, призова за по-дълбок съюз между капиталовите пазари на отделните страни - членки след решението на Великобритания да напусне единната общност. Той също така призова и за по-тясно трансгранично сътрудничество, целящо ограничаване на несигурността, предаде БНР.

"Уолстрийт Джърнъл" цитира Домбровскис да казва, че Европейската комисия работи упорито, за да сведе до минимум дезинтеграционните процеси след решението на британския референдум, известно като Brexit, което ускорява необходимостта от по-силен съюз на капиталовите пазари сред останалите 27 членки на ЕС.

С оглед на все още нестартиралите преговори по развода на Обединеното кралство с ЕС, европейският комисар посочи: Топката е в полето на Великобритания. Сега ЕС е в много сериозно положение, тъй като Brexit ще има доста тежки последици и е важно Съюзът да се обеди и да реагира на това като един блок.

Забележките му идват в момент, когато банките преценяват как да се отнасят към своите офиси в Лондонското сити и към своите лицензи, или т.нар. "паспортни права", за да продължават да работят в други страни - членки на ЕС. Според "Уолстрийт Джърнъл" властите в ЕС вече търсят начини да направят техния надзор над застрахователните, пенсионните, кредитните и спестовни сметки по-облекчен за инвеститорите.

Ние трябва да направи законодателството по-съгласувано, за да се опитаме да намали регулаторната тежест, отбеляза Домбровскис и добави, че според него е приоритет един от аспектите на новите директиви, а именно - настояването банките да се справят с необслужваните (лошите) си кредити.

Европейският комисар отказа да коментира преговорите за постигане на споразумение между Дойче банк и правосъдния департамент на САЩ относно случаите за продаваните от банката ипотечно-гарантирани облигации преди глобалната финансова криза.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив