25 Април 2024, 05:17 Днес (0) | Вчера (12)

ЕК доволна от БЕХ за енергийната борса

10 Декември 2015 17:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 декември 2015, 17:19
Под лиценза на creativecommons

ЕК одобри стратегията на БЕХ за прекратяване на ограниченията на конкуренцията на пазара на едро на електрическа енергия

Комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер заяви, че териториалните ограничения, които разделят енергийните пазари по протежение на националните граници, ни пречат да постигнем истински европейски енергиен съюз. 

Според нея днешното решение ще сложи край на тези ограничения в България и ще направи българския пазар на едро на електроенергия по-открит и прозрачен.

Комисията имаше опасения, че БЕХ може да е злоупотребило с господстващото си положение на пазара на доставка на едро на електроенергия по свободно договорени цени (т.е. нерегулирани цени) в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. 

По-специално Комисията проучи клаузите на договорите за доставка на електроенергия, сключени между дъщерните производствени дружества на БЕХ и трети страни (напр. търговци), които налагат ограничения за това къде тези трети страни могат да препродават електроенергията, закупена от БЕХ. 

Енергийната борса в България стартира от 11 декември с 3 дни закъснение спрямо първоначално обявената дата.

Ангажиментите на БЕХ 

За да отговори на опасенията на Комисията, БЕХ пое ангажимент да предлага определени количества електроенергия на независимо опериран пазар "ден напред" на новосъздадена енергийна борса в България. 

Енергийните борси гарантират анонимното търгуване на електроенергия (т.е. продавачът не може да проследи електроенергията, която продава). Това предотвратява налагането от страна на продавача на териториални ограничения за препродажба. 

По-конкретно, БЕХ ще създаде енергийна борса с помощта на независима трета страна, притежаваща експертен опит в тази област, и ще прехвърли контрола върху собствеността на новата енергийна борса на българското Министерство на финансите. Тези мерки ще гарантират независимостта на енергийната борса. 

В допълнение към това и за да се гарантира ликвидността на борсата, БЕХ ще предлага предвидени минимални количества електрическа енергия на българската енергийна борса за период от пет години. Тези количества ще бъдат предлагани за продажба на пазара ден напред с максимална резервирана цена, основана на пределните разходи на дъщерните производствени дружества на БЕХ.

Предлаганите количества ще варират за всеки отделен час в съответствие с модела на потребление на електроенергия в България. След като подложи на пазарен тест ангажиментите, първоначално предложени от БЕХ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив