08 Септември 2024, 07:18 Днес (0) | Вчера (0)

ЕК започна официална процедура срещу "Мета"

16 Май 2024 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 май 2024, 17:00

Целта е да се установи дали компанията е нарушила Акта за цифровите услуги в областите, свързани със защитата на непълнолетните

Днес Европейската Комисия (ЕК) откри официално производство, за да прецени дали Meta, доставчикът на Facebook и Instagram, може да е нарушила Законодателния акт за цифровите услуги в областите, свързани със защитата на малолетните и непълнолетните лица. Комисията изразява загриженост, че системите както на Facebook, така и на Instagram, включително техните алгоритми, могат да стимулират поведенческите зависимости при децата, както и да създадат т.нар. "ефекти на отвора по зайците". Освен това Комисията е загрижена и относно методите за гарантиране на възрастта и проверка, въведени от Meta. Днешното откриване на производството се основава на предварителен анализ на доклада за оценка на риска, изпратен от Meta през септември 2023 г., отговорите на Meta на официалните искания за информация на Комисията (относно защитата на малолетните и непълнолетните лица и методологията за оценка на риска), публично достъпните доклади, както и собствения анализ на Комисията.

Настоящото производство се отнася до следните области:

    Спазването от страна на Meta на задълженията по Законодателния акт за цифровите услуги за оценка и смекчаване на рисковете, причинени от проектирането на онлайн интерфейсите на Facebook и Instagram, които могат да се възползват от слабостите и липсата на опит на малолетните и непълнолетните лица и да предизвикат пристрастяване, и/или да засилят т.нар. ефект на "дупките за заек". Такава оценка е необходима, за да се противодейства на потенциалните рискове за упражняването на основното право на физическо и психическо благосъстояние на децата, както и на зачитането на техните права.
    Спазването от страна на Meta на изискванията на Законодателния акт за цифровите услуги във връзка с мерките за смекчаване на последиците, за да се предотврати достъпът на малолетни и непълнолетни лица до неподходящо съдържание, по-специално използваните от Meta инструменти за проверка на възрастта, които може да не са разумни, пропорционални и ефективни.
    Спазването от страна на Meta на задълженията по Законодателния акт за цифровите услуги за въвеждане на подходящи и пропорционални мерки за гарантиране на високо равнище на неприкосновеност на личния живот, безопасност и сигурност за малолетните и непълнолетните лица, особено по отношение на настройките по подразбиране за неприкосновеност на личния живот за малолетни и непълнолетни лица като част от проектирането и функционирането на техните системи за препоръчване.

Ако бъдат доказани, тези пропуски биха представлявали нарушения на членове 28, 34 и 35 от Законодателния акт за цифровите услуги. Откриването на официално производство не предопределя резултата от него и не засяга никое друго производство, което Комисията може да реши да започне по отношение на всяко друго поведение, което може да представлява нарушение съгласно Законодателния акт за цифровите услуги.
Следващи стъпки

Сега Комисията ще проведе задълбочено разследване приоритетно и ще продължи да събира доказателства, например чрез изпращане на допълнителни искания за информация, провеждане на интервюта или инспекции.

Откриването на официално производство оправомощава Комисията да предприеме по-нататъшни действия по правоприлагане, като например приемане на временни мерки и решения за неспазване. Комисията е оправомощена също така да приема поетите от Meta ангажименти за отстраняване на въпросите, повдигнати в хода на производството.

Откриването на това официално производство освобождава координаторите на цифровите услуги или всеки друг компетентен орган на държавите — членки на ЕС, от техните правомощия да упражняват надзор и да прилагат Законодателния акт за цифровите услуги във връзка с предполагаемо нарушение на член 28, параграф 1.
Обща информация

Facebook и Instagram бяха определени като много големи онлайн платформи (VLOP) на 25 април 2023 г. съгласно Законодателния акт на ЕС за цифровите услуги, тъй като и двете имат над 45 милиона активни потребители месечно в ЕС. Като много големи онлайн платформи четири месеца след определянето им, т.е. в края на август 2023 г., Facebook и Instagram трябваше да започнат да спазват редица задължения, определени в Законодателния акт за цифровите услуги. От 17 февруари Законодателният акт за цифровите услуги се прилага за всички онлайн посредници в ЕС.

На 30 април 2024 г. Комисията вече откри официално производство срещу Meta във връзка както с Facebook, така и с Instagram, относно заблуждаващата реклама, политическото съдържание, механизмите за уведомяване и предприемане на действия, достъпа до данни за изследователите, както и относно липсата на ефективен граждански дискурс в реално време на трета страна и инструмент за наблюдение на изборите преди изборите за Европейски парламент.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7624
GBP 2.4796 2.4887 2.3195
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив