08 Септември 2024, 07:33 Днес (0) | Вчера (0)

ЕК изяснява правното тълкуване на формсажорни обстоятелства за земеделските стопани

30 Май 2024 16:06 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 30 май 2024, 18:20
bulgaria.representation.ec.europa.eu

Настоящото уточнение е част от пакета за намаляване на административната тежест за земеделските стопани в ЕС, съобщиха от пресцентъра на Еврокомисията.

Европейската комисия (ЕК) даде нови пояснения за форсмажорните обстоятелства, при които земеделците в ЕС могат да се отклоняват от европейските правила, без да губят право на европейско финансиране. С изясняването на правното тълкуване на това понятие, обявено днес, ЕК цели да даде сигурност на засегнатите земеделски стопани по отношение на техните плащания по Общата селскостопанска политика (ОСП). 

Концепцията за форсмажорни обстоятелства позволява на земеделските стопани, които не са били в състояние да изпълнят всички свои изисквания на ОСП поради извънредни и непредвидими събития извън техния контрол (като тежки суши или наводнения), да не губят подпомагането по линия на ОСП. Прилагането на това понятие се решава от държавите членки въз основа на съответните доказателства и в светлината на правото на Съюза в областта на селското стопанство.

Тъй като представлява изключение от стриктното спазване на задълженията, свързани с плащанията по ОСП (като условия или мерки в екосхеми), това решение обикновено се прилага ограничително, обикновено за всеки отделен случай или за всяко отделно стопанство. В днешното съобщение се пояснява, че форсмажорните обстоятелства могат да се прилагат за всички земеделски стопани, работещи в определен район, който е засегнат от тежки и непредвидими природни бедствия или метеорологични явления. Това означава, че земеделските стопани, намиращи се в засегнатия район, няма да е необходимо да попълват индивидуални искания или да предоставят доказателства за изпълнението на условията за непреодолима сила. Този разширен обхват на прилагане ще намали административната тежест за земеделските стопани и националните органи, като по този начин ще улесни бързата реакция от страна на държавите членки.

В съобщението са посочени условия, които позволяват да се предположи, че всички земеделски стопани, намиращи се в даден район, са засегнати от форсмажорни обстоятелства. Държавите членки ще трябва да потвърдят настъпването на тежко природно бедствие или тежко метеорологично събитие и да определят границите на географския район, който е бил сериозно засегнат от събитието и чиито последици не могат да бъдат предотвратени с цялата дължима грижа. За това разграничаване държавите членки могат да разчитат например на сателитни данни за съответната зона, без да са необходими специфични спътникови данни на равнището на отделните стопанства. За определени видове събития националните администрации ще вземат предвид и допълнителни фактори, като наклон на наклона, тип почва или вид отглеждани култури, за да определят засегнатата популация, без да е необходима индивидуална проверка. Такъв може да бъде случаят например при слани, които може да не засягат всички култури по един и същ начин, или непрекъснати валежи, които мо

гат да имат различно въздействие върху райони с наклон или почви с различен капацитет за задържане на вода.

Тъй като всички условия са изпълнени, днешното пояснение освобождава органите от необходимостта от оценка на всеки отделен случай.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7624
GBP 2.4796 2.4887 2.3195
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив