01 Май 2024, 17:16 Днес (0) | Вчера (13)

ЕК иска максимална прозрачност на собствеността на пенсионните дружества

05 Март 2015 16:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 март 2015, 16:33
thinkstockphotos.com

КФН е отговорна, е констатацията на ЕК, според Стоян Мавродиев

Европейската комисия препоръчва в последния си доклад усъвършенстване на законовата рамка чрез приемане на промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), които да осигурят максимална прозрачност в структурата на собствеността на пенсионноосигурителните дружества. Настоящото законодателство, като цяло е стабилно, но има недостатък по отношение на свързани лица и свързани експозиции, което представлява значителен риск за доходността на фондовете, бъдещите пенсии на техните клиенти и по-широкото ефикасно разпределение на ресурсите в икономиката, според европейските експерти, се казва още в доклада. Това стана ясно на заседанието вчера на парламентарната Временна комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове и прилагането на регулаторната рамка.
Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев се похвали, че Европейската комисия е изтъкнала, че КФН провежда строг и отговорен надзор.

С годишни темпове на растеж на нетните активи между 15 – 17% за лидерите на пазара и 22 – 30% за останалите от 2009 г. досега, системата на частните пенсионни фондове заема най-голям дял от небанковия финансов сектор на страната. Докладът на ЕК се позовава на прогнозата на КФН, според която темпът на нарастване ще се увеличава и през следващите години, като се очаква активите на частните пенсионни фондове да надхвърлят 20 милиарда лева, тоест една четвърт от българската икономика. Пазарната стойност в счетоводните баланси на фондовете на акциите, емитирани от български дружества, представлява около 15% от пазарната капитализация на Българската фондова борса (БФБ). Това ги прави важен източник на ликвидност за финансовата система.

Въпреки стриктния надзор, който КФН осъществява, се наблюдават уязвими места в сектора, се посочва в доклада. Именно поради това от ЕК са препоръчали промяната в КСО.

Днес временната парламентарна комисия продължава заседанието си. Предстои изслушване на министъра на финансите Владислав Горанов за предприетите мерки на правителството, свързани с правото на избор на осигуряване и прехвърляне на индивидуалната партида в и от универсален пенсионен фонд.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив