19 Април 2024, 06:37 Днес (0) | Вчера (11)

ЕК ни постави 17 условия за отпадането на мониторинга

25 Януари 2017 13:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 януари 2017, 13:10

ЕК публикува оценката си за реформите в правосъдието и вътрешните работи

ЕК публикува оценката си за реформите в правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния. Според първия заместник-председател Франс Тимерманс "през последните десет години България постигна значителен напредък в изпълнението на реформите по механизма за сътрудничество и проверка (МСП), особено що се отнася до законодателните и институционалните промени в съдебната сфера. Предвид значителния допълнителен напредък, отбелязан миналата година, постигнатото до момента позволява да се пренасочи вниманието към оставащите ключови стъпки, които трябва да бъдат предприети за постигане на целите по МСП и следователно за завършване на този важен процес в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в рамките на настоящия мандат на Комисията и в съответствие с поставената от председателя Юнкер цел. Темпът на този процес зависи от това колко бързо българските органи могат да осъществят определените оставащи стъпки по необратим начин, така че да не се поставя под въпрос постигнатият досега напредък."

Докладът от 2017 г. показва, че България е постигнала допълнителен значителен напредък в изпълнението на стратегията за реформа на съдебната система. Националната стратегия за борба с корупцията все още е в ранна фаза на изпълнение. Като цяло напредъкът през последните десет години не беше толкова бърз, колкото се очакваше, а редица предизвикателства остават да бъдат преодолени. Новото правителство ще трябва да продължи реформата, за да гарантира постигането на необратими резултати. Комисията също така счита, че МСП не следва да бъде обвързван с други области на правото на ЕС.

На този етап Комисията все още не може да заключи, че показателите са изпълнени в задоволителна степен. При все това е възможно да се определят някои ключови препоръки, чието изпълнение да доведе до приключването на процеса по МСП.

Европейската комисия постави ограничен списък от 17 условия, които, ако бъдат изпълнени от новото правителство на България, ще доведат до приключването на мониторинга, стана ясно от заключенията в доклада.

Ето някои от целите, които се поставят пред страната ни от Еврокомисията в своя доклад.
Едно от условията е, да гарантира прозрачен избор на бъдещия състав на Висшия съдебен съвет с публично изслушване на кандидатите в Народното събрание.

Също така има изискване да се направят поправки в Наказателно-процесуалния кодекс и в Наказателния кодекс, за да се подобри рамката за преследване на корупция по високите етажи и сериозни престъпления от организираната престъпност.

Сред 17-те препоръки, които се поставят окончателно пред страната ни са също така, да се установи специфичен план за прилагането на антикорупционните мерки, в това число да се приеме нов закон за борба с корупцията, като намерението е той да отразява вече приетата антикорупционна стратегия от страната.

Също така да се приеме и законодателство за държавната администрация, така че да се подсилят антикорупционните мерки.

Точно кога мониторингът ще падне, ще зависи, според доклада, от скоростта, с която властите в София изпълняват поставените задачи в настоящия доклад. Поетапно, една след друга, те ще бъдат приключвани и то трябва това да стане по необратим начин.

Следващият официален доклад вероятно ще бъде публикуван към края на 2017 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив