27 Април 2024, 23:50 Днес (0) | Вчера (11)

ЕК обяви тридневен траур в памет на 150-те жертви на самолетната катастрофа във Франция

25 Март 2015 09:06 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 март 2015, 10:25
Под лиценза на creativecommons

Германски служители по сигурността, заявиха, че катастрофата се разглежда като нещастен случай и че няма данни за тероризъм

Тридневен траур е обявен от днес в Европа заради катастрофата с германския пътнически самолет на авиокомпания "Джърмануингс", който се разби във френските Алпи вчера, заяви официалният представител на Еврокомисията Маргаритис Схинас, предаде БНР. При инцидента загинаха всичките 150 души на борда.

Тази сутрин на мястото на трагедията беше възобновена работата на издирващите екипи. Заради трудния достъп и тежките атмосферни условия може да минат няколко дни, преди телата на загиналите да бъдат евакуирани. Днес в района на катастрофата се очаква да пристигнат президентът на Франция Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел и премиерът на Испания Мариано Рахой.

Според френски прокурор, който е огледал района на катастрофата от хеликоптер, няма нито един изцяло запазен фрагмент от фюзелажа или крилата на катастрофиралата машина. Фрагментите от нея и телата на загиналите са разпръснати по стръмен планински склон.

Германски служители по сигурността, заявиха, че катастрофата се разглежда като нещастен случай и че няма данни за тероризъм. От "Джърмануингс" увериха, че катастрофиралият самолет е преминал "рутинен" преглед в понеделник и е бил в "отлично" състояние.

Изпълнителният директор на "Джърмануингс" Оливер Вагнер обяви, че самолетът е започнал да се спуска една минута след като достигнал необходимата за полета височина и продължил да я губи в продължение на осем минути. "Трябва да проведем подходящо разследване с всички експерти, за да установим какво се е объркало. В момента, в който разберем, разбира се, че ще вземем мерки незабавно, за да предотвратим подобни инциденти в бъдеще", каза Вагнер.

"Черната кутия", открита вчера в Провансалските Алпи, където катастрофира самолет на германската компания "Джърмануингс", е устройството, записвало всички звуци и разговори в пилотската кабина. Уредът обаче е повреден, заяви днес за Франс прес източник, близък до разследването на инцидента. Намереното устройство е изпратено тази сутрин за експертиза в Париж. Все още се издирва втората "черна кутия", регистрирала
данните за полета на машината по маршрута Барселона - Дюселдорф, посочва АФП, цитирана от БТА.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив