03 Май 2024, 14:48 Днес (0) | Вчера (13)

ЕК подхожда предпазливо към "социалния туризъм"

26 Април 2013 11:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 април 2013, 11:50
Под лиценза на creativecommons

Великобритания, Германия, Австрия и Холандия се оплакаха от натиск от определени имигрантски групи

Европейската комисия (ЕК) отговори хладно на призивите за ограничаване на т. нар. "социален туризъм" чрез въвеждане на правила, забраняващи на европейските граждани, експулсирани за измами със социални средства, да се завръщат във въпросните страни.

Преди два дни Комисията получи писмо от вътрешните министри на Великобритания, Германия, Австрия и Холандия, в което бе изтъкнато, че част от градовете в държавите са подложени на "значителен натиск от определени имигрантски групи от други членки". Макар че министрите не споменаха поименно България и Румъния, писмото бе изпратено месеци преди 1 януари 2014 г., когато гражданите на двете балкански държави ще получат пълен достъп до европейския трудов пазар, коментира БГНЕС.

Експулсиранията са безполезни, ако хората могат да се завърнат още на следващия ден, обявиха министрите в писмото, адресирано до еврокомисарите Сесилия Малстрьом, Ласло Андор и Вивиан Рединг. Според местни издания ромското население в България и Румъния е свързано с редица схеми за източване на социални помощи от по-богатите членки на Евросъюза. По тази причина четиримата пожелаха въпросът да бъде обсъден по време на срещата на правосъдните и вътрешните министри през юни.

Комисията обаче иска ясни данни. Джонатан Тод, говорителят на комисар Андор, настоя, че ЕК не е получавала никакви данни за броя на чужденците, ползващи се със социални помощи. "В писмото няма данни. Те споменават феномена, но няма факти и числа, които да илюстрират въпроса, който повдигат. Не сме получавали никакви данни за размера на предполагаемия социален туризъм от нито една европейска членка", посочи Тод. Той обясни още, че европейските правила вече защитават страните от този тип измами, тъй като са категорични, че чужденците могат да получават социална помощ, само ако те или техен близък се е трудил в друга членка на блока или е живял там постоянно.

На въпрос относно призивите говорителят заяви, че не желае да прави оценки преди Комисията да изложи своята официална позиция. Европейски източник допълни пред Юрактив, че властите в България и Румъния, които все още не членуват в Шенгенското пространство, може да бъдат задължени да не позволяват на своите граждани, попаднали в списъците със социални измамници, да напускат пределите на родината си. Но подобен ход би могъл да се окаже проблемен от гледна точка на човешките права и свободата на движение в рамките на Евросъюза.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив