18 Април 2024, 11:18 Днес (3) | Вчера (11)

ЕК поиска от Италия да съкрати бюджетния си дефицит през настоящата година

18 Януари 2017 13:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 януари 2017, 12:12

EK може да наложи глоба в размер до 0,2% от БВП на дадени страни от еврозоната, които непрекъснато игнорират препоръките

Европейската комисия (ЕК) е поискала от Италия да намали бюджетния си дефицит през 2017 година с около 3,4 млрд. евро, за да избегне процедурата за прекомерен дефицит, която може да включва и налагането на глоби, съобщи неназован представител на италианското финансов министерство, цитиран от "Уолстрийт Джърнъл", предаде БНР.

Настояването е включено в официално писмо на ЕК до италианските власти, което беше публикувано във вторник на уебсайта на финансовото министерство и ще бъде разгледано внимателно.

Италианското правителство е в преговори с Комисията и в следващите няколко дни ще реши дали и как да се намеси, добави източникът.

Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас посочи, че писмото е част от продължаващия диалог между Комисията и италианските власти. В него се настоява Италия да реагира със списък от конкретни ангажименти до 1-ви февруари, когато Комисията публикува своите зимни икономически прогнози за 2017 година.

Трябва да се има предвид, че доста често властите в Рим и Комисията се намират в конфликт относно експанзивните бюджетни политики на Италия. Поредно несъгласие може да доведе до допълнително главоболие за новото правителство начело с премиера Паоло Джентилиони, което е изправено пред някои сериозни предизвикателства.

През миналия октомври италианското правителство одобри бюджет от около 27 млрд. евро, който включва по-високо от очакваното целево ниво за дефицит в размер на 2,3% от БВП с оглед на извънредни разходи, свързани със земетресенията през лятото и мигрантската криза.

През ноември обаче ЕК предупреди Италия, че нейните бюджетни мерки рискуват да нарушат правилата за разходи на единния блок и призоваха Рим да гарантира, че ще изпълни целите на ЕС за намаляване на дълга.

ЕС въведе през 2013 година по-строги фискални правила за членовете на единния валутен блок в отговор на кризата с държавния дълг, която изложи на риск бъдещето на еврозоната. Основната цел на тези правила е да се задържи публичният дълг в устойчиво и контролирано ниво. Италия е втората страна - членка в еврозоната (след Гърция) с най-голям дълг, надхвърлящ 2,2 трлн. евро.

В понеделник министърът на икономиката на Италия Пиер Карло Падоан не изключи възможността за предприемане на коригиращи мерки, които да се съобразят с исканията на Комисията. Падоан цитира дефлацията и лошите пазарни условия като основни причини за трудностите на правителството при ограничаване на държавния дълг.

EK може да наложи глоба в размер до 0,2% от БВП на дадени страни от еврозоната, които непрекъснато игнорират препоръките на комисията за разрешаване на техните бюджетни проблеми.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив