19 Април 2024, 11:59 Днес (6) | Вчера (11)

ЕК порица Standard & Poor's за рейтинга на ЕС

20 Декември 2013 14:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 декември 2013, 14:44
Под лиценза на creativecommons

Европейски представители поставиха под въпрос експертния потенциал на агенцията

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен направи официално изявление от името на Европейската комисия, в което се посочва като погрешно днешното решение на агенция  "Стандард енд Пуърс" да понижи с една степен топ "ААА" кредитния рейтинг на Европейския съюз.

В изявлението на Оли Рен, цитирано от БНР, се казва: Европейската комисия изразява несъгласие с решението на "Стандард енд Пуърс" да понижи топ "ААА" кредитния рейтинг на ЕС, цитирайки като аргумент, че са под въпрос бюджетните задължения на 28-те страни-членки. Всичките страни от ЕС са осигурявали винаги, в т.ч. и по време на финансовата криза, своите вноски в европейския бюджет навреме и в пълен размер.

Други официални европейски представители обаче заявиха, че не са били изненадани от днешното решение на кредитната агенция, след като през миналия месец "Стандард енд Пуърс" понижи своя топ "ААА" кредитен рейтинг за Холандия и преди това понижи рейтингите на други шест страни от ЕС - на Франция, Италия, Испания, Малта, Словения и Кипър. Но те посочиха, че ЕС няма дълг или дефицит, за който говори кредитната агенция, което го прави една от най-стабилните институции и един от най-надеждните кредитополучатели в света.

Ние трябва да гледаме на това решение на "Стандард енд Пуърс" в перспектива, но това е само мнение на кредитната агенция, заяви белгийският премиер Елио ди Рупо пред репортери при пристигането си за започващата днес Европейска среща на върха в Брюксел.

Други европейски представители обаче бяха доста по-унищожителни в тяхната реакция, поставяйки под въпрос експертния потенциал на "Стандард енд Пуърс" и на другите водещи рейтингови агенции, които бяха критични към ЕС по време на цялата четиригодишна дългова криза в региона.

Срещал съм се с някои от така наречените "експерти" на рейтинговите агенции и наистина се чудя в какво те са прави, заяви за агенция Ройтерс висш европейски служител с добри познания в бюджетния процес на ЕС. Преди две години те казваха, че Гърция ще напусне еврозоната, и се оказаха напълно погрешни. Не трябва ли те да признават своите грешки, посочи европейският представител, пожелал да запази анонимност.

Още по темата
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив