24 Април 2024, 17:36 Днес (12) | Вчера (6)

ЕК представи закон за Европейския фонд за стратегически инвестиции

15 Януари 2015 10:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 януари 2015, 01:19
Под лиценза на creativecommons

ЕК прие законодателно предложение за Европейския фонд за стратегически инвестиции, който ще бъде създаден в тясно сътрудничество с Европейската инвестиционна банка

Фондът е в основата на плана, чрез който ще се мобилизират поне 315 милиарда евро в частни и публични инвестиции в целия ЕС.

Само 50 дни след обявяването на амбициозния си План за инвестиции за Европа за насърчаване на създаването на работни места и постигането на растеж, ЕК прие законодателно предложение за Европейския фонд за стратегически инвестиции, който ще бъде създаден в тясно сътрудничество с Европейската инвестиционна банка. Фондът е в основата на инвестиционната офанзива на председателя Юнкер, чрез която ще се мобилизират поне 315 милиарда евро в частни и публични инвестиции в целия Европейски съюз, съобщиха от ЕК.

Чрез него ще се подпомогнат стратегически инвестиции, като широколентовите и енергийните мрежи, и ще бъдат подкрепени по-малките предприятия, които имат до 3000 работници. Предложението също така предвижда създаването на Европейски консултантски център по въпросите на инвестициите, който да оказва помощ за идентифицирането, подготовката и разработването на проектите в съюза. Накрая, за подобряването на знанията на инвеститорите относно съществуващите и бъдещите проекти ще допринесе европейски механизъм за утвърждаване на инвестиционни проекти.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: "Комисията държи на думата си. С днешното предложение за Европейски фонд за стратегически инвестиции ние изпълняваме заедно с партньорите си от ЕИБ обещанието, дадено през ноември в пленарната зала на Европейския парламент. Предприемаме важна стъпка към създаването наново на работни места за европейците и за рестартиране на икономиката на съюза. Сега разчитаме на политическото ръководство на съзаконодателите - Европейският парламент и Съветът - за да може предложението да бъде прието в кратки срокове, така че фондът да започне да действа от месец юни и да се даде ход на нови инвестиции. Точно такива са очакванията на европейските граждани и нямаме време за губене."

Заместник-председателят Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, заяви: "Днес реализираме същината на Плана за инвестиции за Европа: Европейският фонд за стратегически инвестиции ще подкрепя проекти с по-изразен рисков профил, така че да започне инвестиране в държавите и секторите, в които създаването на работни места и растеж са най-необходими. Като следваща стъпка трябва да увеличим въздействието на Плана за инвестиции за Европа и да създадем "благотворна взаимосвързаност": повече инвестиции, водещи до повече и по-добри работни места и стабилен растеж. В момента правя обиколка из целия Европейски съюз за осъществяването на тази задача и съм окуражен от получените досега положителни отзиви."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив