25 Април 2024, 08:59 Днес (0) | Вчера (12)

ЕК представи реформата за корпоративното данъчно облагане в ЕС

18 Юни 2015 13:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 юни 2015, 12:29
Под лиценза на creativecommons

Европейската комисия представи План за действие за реформа на корпоративното данъчно облагане в ЕС, съобщи пресслужбата на институцията

Основните действия включват въвеждане на обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък. Планът цели да наложи система, с която да се гарантира ефективно данъчно облагане на печалбата там, където е генерирана. За първи път Комисията публикува списък за целия ЕС с данъчни юрисдикции от трети държави, които не оказват съдействие.

С обявяването на плана ЕК започва и започва обществена консултация относно необходимостта предприятията да оповестяват публично определен вид данъчна информация. 

Целта е да се установи дали изискването предприятията да разкриват повече информация относно данъците, които плащат, може да помогне за справяне с избягването на данъци и с агресивните данъчни практики в Съюза. Така например от предприятията може да се изисква да предоставят информация за данъците, които плащат, във всяка страна, в която извършват дейност.

Планът за действие на Комисията Юнкер намери широка подкрепа сред най-големите партии в европейския парламент, същите които подкрепиха председателя на ЕК, по време на скандала с разкритията "Люкслийкс". Тогава консорциум от разследващи журналисти разкри схема в Люксембург за преференциални данъчни схеми на 340 компании. Жан Клод Юнкер, който е бивш премиер на Люксембург, беше обвинен, че е спестил милиарди евро на данъци на големи компании, регистрирани в страната. Тогава Юнкер обясни, че данъчните служби страната му са независими от правителството и в крайна сметка издържа вота на недоверие в Eвропейския парламент.

Още тогава бившият премиер на Люксембург заяви, че проблемът изисква общоевропейско решение, защото корпоративното данъчно облагане, при което големите фирми плащат по-ниски данъци от физическите лица, е обичайна практика в 22 държави членки. В момента Eвропейската комисия разследва споразуменията на Apple, Starbucks и Amazon в няколко държави членки.

Европейската народна партия, която представлява най-голяма група в Европейския парламент, приветства планът на комисията. Гвоворителят й, Буркхард Балц, заяви, че единственяит начин за ибягване на данъци са общи действия на всички страни членки. Според него новият план защитава най-много малките и средни предприятия, защото те нямат ресурси да съставят сложни данъчни схеми.Единствено мултинационалните компании могат да се възползват от разминаванията между националните системи.

Социалистите също подкрепиха плана, като призоваха правителствата на ЕС да действат в посока плащане на данъци, където е генерирана печалбата и по-голяма прозрачност по принцип.

Зелените обаче разкритикуваха плана, като заявиха, че Комисията "си влачи краката" по отношение предложението за прегледа на данъчни системи във всяка държава членка, ключова стъпка за осигуряване на прозрачност по корпоративното данъчно облагане.  От своя страна пък Консерваторите в Европейския парламент разкритикуваха опитите на Комисията за възобновяване на обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък, което според тях е нарушение на суверенното право на националните правителства да налагат собствени корпоративни проценти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив