23 Април 2024, 14:01 Днес (6) | Вчера (13)

ЕК разследва схеми за ”данъчен рай” в Белгия

04 Февруари 2015 09:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 февруари 2015, 01:06
Под лиценза на creativecommons

ЕК започна задълбочено разследване по белгийска данъчна разпоредба, облагодетелстваща единствено многонационалните корпорации, предаде АФП, цитирана от БТА.

Комисията има съмнения, че съществуващата система от данъчни закони може да не съответства на правилата на ЕС в сферата на държавните помощи, забраняващи предоставянето на селективни преимущества, облагодетелстващи някои предприятия за сметка на други. 

Въпросната практика предвижда възможност за приспадане на определяни като "излишък" приходи от данъчната основа на дружество, принадлежащо на мултинационална група. Това са печалби, вписани в счетоводството на белгийското подразделение на групата, но които се предполага, че принадлежат на многонационалната корпорация.

Белгийските компании с дейност в Белгия не са облагодетелствани от тази схема. Нещо повече - данъчните отстъпки, предоставяни по линия на тази разпоредба, обикновено надхвърлят 50 на сто и могат да достигнат дори 90 на сто от печалбите, обект на правилото, разкрива комисията. Брюксел се опасява, че това представлява значително надценяване на реалните предимства, осигурявани от принадлежността към многонационална група. 

"Ако опасенията ни се потвърдят, тази повсеместна система би представлявала сериозно изкривяване на конкуренцията", подчерта в комюнике европейската комисарка за конкуренцията Маргрете Вестагер. 

Комисията разследва от юни 2013 година данъчни практики в някои европейски страни, отнасящи се до предприятията. През декември 2014 година след скандала ЛюксЛийкс (LuxLeaks) за мащабно избягване на данъци от многонационални корпорации, ползващи специални данъчни закони в Люксембург, проверката беше разширена и обхвана всички страни членки на ЕС. 

Освен това комисията е започнала четири разследвания за определяне дали определени предприятия не са ползвали ненадлежно данъчни предимства - това са Епъл (Apple) в Ирландия, Старбъкс (Starbucks) в Холандия и Фиат (Fiat ) и Амазон (Amazon) в Люксембург. 

Европейският комисар икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси обеща, че ЕК ще представи тази година пътен лист за засилване на борбата с вредната данъчна конкуренция, разпада на данъчните основи и трансфера на печалби.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив