28 Март 2024, 15:26 Днес (9) | Вчера (12)

ЕК с няколко варианта за компенсация заради поскъпването на газа и тока

13 Октомври 2021 17:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 октомври 2021, 17:28
Под лиценза на creativecommons

Ваучери, частично покриване на сметките за ток, намалени данъчни ставки са част от предложенията

Европейската комисия предлага няколко начина за компенсация заради поскъпването на природния газ и електроенергията. Държавите-членки могат да подпомогнат така наречените енергийно бедни хора с ваучери или частично покриване на сметките за ток, като за целта бъдат използват приходите от търговията с въглеродни емисии, предаде БНР. Временно да бъде отложено плащането на сметките и временно бъдат намалени данъчните ставки за уязвимите домакинства са други предложения на Еврокомисията за реакция в краткосрочен план.
В средносрочен от Еврокомисията предлага да бъдат проучени възможностите за доброволни съвместни доставки на газ от страните-членки на ЕС.
EK потвърди, че тези национални отговори са разрешени съгласно законите в единния блок, като същевременно предложи координирани отговори, които обаче биха отнели повече време за стартиране и справяне с бъдещите ценови сътресения.
Комисията "ще проучи възможните ползи" от това държавите членки да закупуват съвместно купуват стратегически газови запаси, се казва в съобщението на ЕК. Участието на държавите в такава схема би било доброволно.
Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят методите за справяне с проблемите на срещата на върха на 21 и 22 октомври. Министрите на енергетиката от страните от ЕС пък ще проведат извънредна среща на 26 октомври, на която ще обсъдят скока на цените.
"Единственият начин да се отдели напълно природният газ от електричеството е вече той да не се използва за генериране на електроенергия", посочи еврокомисарят по енергийната политика Кадри Симсон. "Това е дългосрочната цел на ЕС - да замени изкопаемите горива с възобновяеми източници", допълни тя.
Трябва да се има предвид, че газовите централи произвеждат приблизително една четвърт от електроенергията в ЕС.
Някои правителства заявиха, че скокът на цените изисква промени в правилата на енергийния пазар на ЕС, които според тях не отговарят на европейския зелен преход, както и ограничаване на финансовите спекулации на въглеродния пазар в Европа.
Комисията заяви, че ще започне проучвания и по двата въпроса, но не се ангажира с незабавни действия.
Брюксел също така разследва "всички твърдения за възможно антиконкурентно търговско поведение" от доставчиците на природен газ, след обвинения от някои страни от ЕС, според които руският монополист "Газпром" е ограничил доставките, за да повиши цените на газа в Европа.
ЕС е в процес на съгласуване на основен пакет от политики за борба с изменението на климата и Комисията заяви, че бързото преминаване към чиста енергия е най-ефективната защита срещу промени в цените на изкопаемите горива.
В тази връзка Брюксел ще издаде указания през следващата година за ускоряване на разрешителните процеси за проекти за възобновяема енергия и призова страните да изразходват средствата по програмата на ЕС за възстановяване от коронавирусната риза за чиста енергия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив