24 Април 2024, 14:31 Днес (9) | Вчера (6)

ЕК - с препоръки да имаме механизъм за определяне на минималната заплата

24 Юни 2015 17:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 юни 2015, 14:37

Международната организация на труда приветства финансовата дисциплина у нас

Европейската комисия има препоръки към България за изготвяне на механизъм за определяне на минималната работна заплатав страната. Това стана ясно при срещата между вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и генералния директор на Международното бюро по труда Гай Райдер. "Обсъждаме различни варианти за методологии за определяне на МРЗ с останалите министерства, които после ще предложим на останалите социални партньори", уточни вицепремиерът Калфин.

Министър Калфин запозна представителя на МОТ с пенсионната реформа, провеждана от правителството. Kрайната й цел е постепенно изравняване на възрастта за пенсиониране на жените и мъжете и плавно увеличаване на изискуемия осигурителен стаж за пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд. Вицепремиерът разясни и промените по отношение на условията за пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. Проектът на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (ЗИДКСО), който бе одобрен от Министерския съвет на 20 май 2015 г., е внесен за обсъждане в Народното събрание. "Надяваме се преди края на лятото реформата да бъде гласувана", каза министър Калфин. Той запозна Гай Райдер с позитивните резултати от борбата на правителството срещу умишленото укриване на осигурителни вноски и отбеляза, че то вече дава резултат.

"Искаме да мотивираме безработните младежи с помощта на трудови медиатори към Бюрата по труда в страната", каза по отношение на повишаването на заетостта на младите хора министър Калфин. Амбициите на вицепремиера са да бъдат включени в заетост и обучение около 160 000 младежи. "Неактивните младежи са с ниско образование и често имат завишени изисквания към работодателите", коментира  той.  Според него минималната работна заплата е твърде ниска и не е достатъчен стимул, а тя е единственият инструмент, с който правителството влияе на заплащането на пазара на труда", обясни вицепремиерът.

Международната организация на труда приветства финансовата дисциплина на България и отчита позитивно повишаването на равнището на икономически растеж на страната, посочи генералният директор на Международното бюро по труда. Гай Райдер постави акцент върху сътрудничествотов областта на доходите от труд между МТСП и МОТ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив