05 Май 2024, 08:40 Днес (1) | Вчера (0)

ЕК ще вземе нови мерки срещу разпространението на птичия грип

10 Януари 2006 11:26 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Ще бъде забранен вносът на необработена перушина от шест държави, които са близки до районите в Източна Турция

Европейската комисия ще вземе днес нови мерки срещу разпространението на птичия грип, съобщи bTV. Ще бъде забранен вносът на необработена перушина от шест държави, които са близки до районите в Източна Турция, засегнати от птичи грип.  Вносът на месо и всички птичи продукти от тези 6 страни вече беше забранен.
До момента в България няма регистриран нито един случай на птичи грип, нито има масова смъртност сред птиците. Кризисният щаб одобри мерките за посрещане на евентуална грипна пандемия у нас. Междувременно експерти от ООН поискаха да бъде създадена обществено-образователна програма за по-ефективна борба срещу птичия грип. Целта е хората в рисковите райони да знаят как да реагират при откриване на симптоми на заболяването у птиците, така че да се избегне разпространението на вируса.
Мерките срещу разпространението на птичи грип и евентуална помощ от страна на САЩ в борбата със заболяването ще бъдат обсъдени и по време на среща на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил с председателя на Комисията по земеделие към Конгреса на САЩ - Боб Гудлът и с американска парламентарна делегация. Очаква се да бъдат обсъдени възможностите за внос на месо от САЩ за нуждите на преработвателната ни промишленост.
В Истанбул все още не са регистрирани случаи на заболели от птичи грип хора. Тестовете на дванайсет жители на града, за които властите имаха съмнения, че са се заразили с птичи грип, дадоха отрицателни резултати. Пробите са били взети, след като вирусът беше открит при мъртви птици в града.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив