25 Април 2024, 13:02 Днес (6) | Вчера (12)

ЕК ще наблюдава България заради бедността

28 Ноември 2014 16:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 ноември 2014, 14:04
Под лиценза на creativecommons

Експертите от Брюксел отново очертават редица проблеми, пречещи на българската икономика

България продължава да има проблеми с безработицата и бедността, както и с финансовия сектор, сочи доклад на Европейската комисия. По тази причина страната ще е една от 16 членки, които ще бъдат под наблюдението на Брюксел.

Днес ЕК представи доклад по Механизма за ранно предупреждение, който е част от координацията на икономическите политики в рамките на така наречения "Европейски семестър”.

Комисията отбелязва, че една банка в България е била поставена под специален надзор (КТБ), а друга е получила подкрепа за ликвидността си от държавата (ПИБ), и подчертава, че проблемите във финансовия сектор могат да имат сериозни последици за макроикономическата стабилност.

Безработицата остава висока, сред младежите продължава да расте, значителен е и делът на дългосрочно безработните, пише още в частта за България.

Според Еврокомисията социалните предизвикателства пред страната са значителни - посочени са конкретно бедността и социалното изключване.

Нетните международни инвестиционни позиции, цената на труда, и задлъжнялостта на частния сектор са сред другите индикатори, заради които България остава сред страните с макроикономически дисбаланси.

Те са разделени в три групи. В първата са тези, в които дисбалансите са прекомерни, във втората попадат държави, където според комисията са нужни решителни политически действия. България е в третата, група, определяна като най-лека, заедно със страни като Германия, Швеция и Холандия – Еврокомисията обаче ще продължи да ги наблюдава.

Днес беше представена и дългоочакваната оценка на ЕК за бюджетите на страните от еврозоната. Очаквано Франция, Италия и Белгия, където проблемите с дълга и дефицита изглеждат най-сериозни и може да доведат до санкции, получиха допълнително време до март 2015 г. за мерки в посока преодоляване на слабостите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив