28 Март 2024, 12:30 Днес (6) | Вчера (12)

ЕК ще представи докладите за върховенството на закона в ЕС на 23 септември

10 Септември 2020 12:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 септември 2020, 12:22

ЕК препоръчва България да се обърне отново към Венецианската комисия към Съвета на Европа в подготовката на законодателните промени, свързани с отчетността на главния прокурор

Европейската комисия ще представи на 23 септември първите доклади за върховенството на закона във всяка от държавите в ЕС. Това съобщи зам.-председателят на ЕК Вера Юрова пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, където бе обсъден въпросът с механизма за сътрудничество и проверка, прилаган спрямо България и Румъния, предаде БНР. Тя посочи, че наблюдава със загриженост събитията в България и отбеляза, че мирните демонстрации са основно право във всяка демократична държава. Юрова съобщи, че ЕК препоръчва България да се обърне отново към Венецианската комисия към Съвета на Европа в подготовката на законодателните промени, свързани с отчетността на главния прокурор.
    Промените в законодателството трябва да се основават на широко обществено съгласие. Измененията в конституцията трябва да имат широка подкрепа, заяви Юрова.
    По нейните думи в предстоящите този месец доклади за нашата страна ще бъде изразена тревога за свободата на изразяване и за състоянието на медиите. Подобна е обстановката в много други държави от ЕС, поясни Юрова.
    Тя допълни, че засега не може да се посочи дата, на която Съветът на ЕС би подкрепил препоръката на ЕК за прекратяване на механизма за сътрудничество и проверка за нашата страна. Очакваме изпълнение на изискванията, изложени от ЕК. Нито една държава в ЕС не е съвършена, каза Юрова.
    Ако демокрацията не действа, възможностите на комисията са ограничени. ЕК не е арбитър във вътрешнополитически спорове, трябва да има ясно разграничение между правомощията на комисията и на държавата. Отхвърлям обвиненията в съучастие с (българския премиер Бойко) Борисов, не ме обиждайте, обърна се тя към евродепутати от парламентарната комисия, които отправиха подобни обвинения.
    Юрова съобщи, че ЕК следи за нарушаване на човешките права и за съразмерност на действията при овладяването на протестите у нас от службите за сигурност. Тя посочи, че върховенството на закона има пряко отношение към дейността на инвеститорите и състоянието на икономиката, и добави, че въпросът със законността се очаква да бъде показател при отпускането на средства от ЕС за икономическо възстановяване от пандемията от Ковид-19. Уморих се да отбелязвам колко закони са приети, законодателството трябва да се прилага, българите и румънците трябва да имат доверие в правосъдието, иначе връзките в обществото се късат, обобщи Юрова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив