20 Април 2024, 11:08 Днес (0) | Вчера (10)

ЕП е готов да работи активно с българското правителство, посочи Антонио Таяни

21 Ноември 2017 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 ноември 2017, 15:42

Кабинетът и председателят на ЕП обсъдиха външните граници, миграцията, борбата с тероризма и икономическия растеж

Във всеки един момент Българското председателство ще може да отговори на предизвикателствата пред Европа. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Таяни, председателите на парламентарни групи в ЕП и евродепутати са на работно посещение у нас, което е традиционно за всяко ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. По време на срещата им с българското правителство, определена от членовете на ЕП като много плодотворна и с дебат в конкретика, са обсъдени вижданията за защитата на външните граници, миграцията, борбата с тероризма и икономическия растеж с акцент върху цифровизацията и по-зелената икономика.

Премиерът Борисов изрази убеждението си, че с подкрепата на Европарламента Българското председателство ще бъде успешно. Той подчерта, че това е огромен шанс за България и изрази увереност, че ще се постигне значителен напредък в процеса на разширяване на Евросъюза. "Не надскачаме възможностите си. Искаме да дадем перспектива не на политическите елити на Балканите, а на младите хора. Най-лесно това може да стане чрез подобряване на инфраструктурата, която осигурява свързаност", посочи българският министър-председател.

На съвместната пресконференция Антонио Таяни заяви, че Европарламентът е готов да работи активно с българското правителство по всички ключови въпроси за Европа. За основния приоритет – евроинтеграцията на държавите от Западните Балкани, Таяни изтъкна ангажираността на Парламента за присъединяването към Общността на страните от региона. "Българското председателство и премиерът на България могат да ни бъдат много полезни за постигане на сериозните цели на тази стратегия, защото Бойко Борисов и правителството познават отлично ситуацията на Балканите, имат силна чувствителност, наясно са с това, че този район може да бъде полезен за целия ЕС. Познанията на българския министър-председател са много полезни и ако искаме да постигнем сериозните цели, които сме си поставили, трябва да използваме познанията на българите", допълни още председателят на Европейския парламент.

Бойко Борисов и Антонио Таяни бяха единодушни, че е необходима по-активна политика на европейските лидери на международната сцена и решаването на въпроси, важни за целия свят, не трябва да стават без ЕС. "Европа трябва да има своя външна политика, да говори в един глас", категоричен беше председателят на Европейския парламент.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив