29 Март 2024, 09:01 Днес (1) | Вчера (11)

ЕП иска по-строги инспекции по труда срещу социалния дъмпинг

14 Януари 2014 16:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 14 януари 2014, 17:18

С одобрената резолюция евродепутатите призоваха за създаване на европейска платформа за инспекторите по труда, за мониторинг на нерегламентиран труд, за укрепване на трансграничното сътрудничество и за идентифицирането и воденето на регистър на фирмите "пощенски кутии"

Трябва да бъдат увеличени персоналът и ресурсите, необходими за трудовите инспекции в държавите членки на Европейския съюз, за да се справят с нерегламентирания труд, фиктивната самостоятелна заетост и социалния дъмпинг, заявиха евродепутатите с резолюция, приета днес, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

"Националните инспекции по труда играят важна роля в прилагането на социалното законодателство и гарантирането на поле за честна игра в Европейския съюз. Справянето с нерегламентирания труд, който представлява 18.8% от БВП на ЕС, би могло да увеличи приходите от данъците и вноските за националното осигуряване. Инспекциите по труда страдат от недостиг на персонал и са затруднени в усилията си за трансгранично сътрудничество", заяви докладчикът Юта Щайнрук (С&Д, Германия).

С одобрената резолюция евродепутатите призоваха за създаване на европейска платформа за инспекторите по труда, за мониторинг на нерегламентиран труд, за укрепване на трансграничното сътрудничество и за идентифицирането и воденето на регистър на фирмите "пощенски кутии", както и други подобни операции.

Те поискаха от Европейската комисия да разгледа възможността за въвеждане на европейска карта за социално осигуряване или друг документ, валиден за целия ЕС, при спазване на строги правила за защита на данните, за да се направи по-лесен обменът на данни и да се започне пилотен проект за европейска система за ранно предупреждение на нерегламентирания труд.

Необходими са нови мерки на ЕС за справяне със социалния дъмпинг, се подчертава още в резолюцията.

Европарламентът прие и друга, необвързваща резолюция, призоваваща за адекватна социална защита за нарастващия брой на самонаетите работници в ЕС и за по-добра координация между страните от ЕС и техните схеми за социално осигуряване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив