06 Октомври 2024, 19:20 Днес (0) | Вчера (0)

ЕП поиска задействане на процедурата за Brexit още днес

28 Юни 2016 13:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 юни 2016, 14:53

Жан-Клод Юнкер обяви, че забранил на подчинените си всякакви разговори с представители на британското правителство, преди то официално да задейства процедурата по напускане

Европейският парламент прие днес резолюция, призоваваща незабавно да бъде задействана процедурата за излизане на Великобритания от Европейския съюз, предаде ТАСС, цитирана от БТА. В подкрепа на резолюцията гласуваха 395 евродепутати, а 200 бяха против. Според нея преговорите за излизане на Великобритания от ЕС трябва да започнат веднага след като Лондон подаде официално искане за това. "ЕП взема предвид желанието на британските граждани да напуснат ЕС и подчертава, че волеизявлението на народа трябва изцяло и напълно да се спазва, като се започне с незабавно задействане на член 50 от договора за ЕС", се казва в документа, приет на извънредно заседание на ЕП. "Никакви нови отношения между Великобритания и ЕС не могат да бъдат съгласувани, докато не се сключи споразумение за напускане", се посочва в резолюцията.

Министър-председателят на Обединеното кралство незабавно, още днес или утре да уведоми колегите си в Европейския съвет относно резултата от референдума и да задейства процедурата по оттеглянето, се казва в текста, подготвен от водещите парламентарни групи на Европейската народна партия, Европейските социалисти, Либералите и Зелените, допълва БНР.

Резолюцията няма юридически обвързващ характер за Лондон, но е политически важна, тъй като всяко договорено споразумение между 27-те правителства и британските власти, трябва да получи одобрението на Европарламента. Техните мотиви – предотвратяване на вредната за всички несигурност и съхраняване на целостта на Съюза.

Според партиите преди сключването на споразумението за оттегляне не могат да бъдат договаряни каквито и да било нови форми на взаимоотношения между Обединеното кралство и ЕС. Резолюцията настоява още за рестарт и реформа на евроинституциите.

Макар и да е възможно някои държави-членки да изберат една по-бавна или по-слаба интеграция, ядрото на ЕС трябва да бъде засилено, се казва в документа. Призовава се Съветът да промени поредността на ротационните председателства, за да не се допуска британското напускане да попречи на всекидневната работа на Съюза.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че забранил на подчинените си всякакви разговори с представители на британското правителство, преди то официално да задейства процедурата по напускане. В реч пред Европейския парламент Юнкер призова евроскептичните британски депутати да напуснат още сега и обеща да продължи да се бори за предложените от него политики "до последния си дъх". Жан-Клод Юнкер настоя Лондон бързо да поиска начало на преговори със Съюза за напускане. "Не можем да робуваме на постоянна несигурност. За разлика от други, аз не съм роб на финансовите пазари, но ги следя", посочи Юнкер, а после се обърна към евроскептичния Найджъл Фарадж и колегите му от Британската партия на независимостта с думите, че те за последен път аплодират тук. Накрая Юнкер критикува неясните призиви за промяна в ЕС, като защити предложените от еврокомисията политики за интеграция в икономиката, миграцията и енергийната сигурност.
Нито съм уморен, нито съм болен, както пишат германските вестници, сякаш лекарите станаха журналисти. Оставам и ще се боря до последния си дъх за обединена Европа.

Европейският парламент прие днес резолюция по повод британския референдум, в която призова за промяна на графика на председателствата на Съвета на ЕС, предаде БТА. Призивът е свързан с първоначалния график, одобрен през 2007 г., според който Лондон следваше да председателства Съвета на ЕС догодина. ЕП настоява това да се промени заради решението на мнозинството във Великобритания страната да напусне ЕС и "за да не се допуска процесът на оттеглянето да попречи на управлението на всекидневната работа на Общсността". ЕП ще задейства съответните промени във вътрешната си организация, така че да отрази волята на гражданите на Великобритания за оттегляне от ЕС, пише в документа.
Очаква се този призив, ако бъде последван, да повлияе на графика, според който България трябва да председателства Съвета на ЕС през втората половина на 2018 година. Според очаквания на дипломати от ЕС българското председателство може да се изтегли напред и да бъде в първата половина на 2018 година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив