23 Април 2024, 13:06 Днес (5) | Вчера (13)

ЕС дава две седмици на Фейсбук за отговори около скандала с личните данни

27 Март 2018 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 март 2018, 16:55

Европейските лидери ще продължат да обсъждат проблемите с личните данни на потребителите на предстоящата среща на върха в София през май

Европейският съюз дава на "Фейсбук" две седмици да отговори на въпросите около скандала, свързан с личните данни, които са събирани от социалната мрежа. Това става ясно от копие на писмо, което беше получено в АФП във вторник, педаде БНТ. Писмото е дело на европейският комисар на правосъдието Вера Юрова и е адресирано до началника на оперативната дейност на "Фейсбук" Шерил Сандбърг. В писмото се пита какви действия ще се предприемат, за да се избегнат подобни скандали в бъдеще. "Има ли данни, че граждани на ЕС са били засегнати от скорошния скандал?” това е един от петте ключови въпроса, които задава Юрова. "Ако има, то тогава как смятате да уведомите властите и потребителите за това?”
Юрова попита дали са необходими по-строги правила за социалните медийни платформи, каквито съществуват за традиционните медии, и дали това ще промени политиката им на прозрачност към потребителите и регулаторите.
На срещата на върха в Брюксел предната седмица лидерите на 28-те страни членки на ЕС обсъдиха злоупотребата с данни на "Фейсбук", използвани от британската фирма Cambridge Analytica, което е играло значителна роля в президентската кампания на Тръмп в САЩ.
"Социалните мрежи и дигиталните платформи трябва да гарантират ясни и прозрачни практики и абсолютна защита на гражданите по отношение на техните лични данни”, се казва в официалното изявление. "Европейското и националното законодателство трябва да бъдат уважавани и прилагани”.
Шефът на Фейсбук признава грешки и обещава мерки срещу изтичането на данни
Европейските лидери ще продължат да обсъждат проблемите с личните данни на потребителите на предстоящата среща на върха в София през май. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни покани собственика на "фейсбук" Марк Зукърбърг в парламента.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив