19 Април 2024, 04:29 Днес (0) | Вчера (11)

ЕС е съгласен на ново тримесечно отлагане на Брекзит

28 Октомври 2019 13:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 октомври 2019, 12:32

Третото отлагане няма да бъде използвано за предоговаряне на последното споразумение

Европейският съюз вероятно ще постигне съгласие за ново тримесечно забавяне на Брекзит, след като Франция е дала зелена светлина за подобно отлагане на излизането на Великобритания от единния блок, въпреки че преди това настояваше за доста по-малка отсрочка, съобщава изданието "Политико" (Politico), цитирайки източник, приближен до президента Еманюел Макрон, предаде БНР. Френското длъжностното лице посочи пред изданието, че "най-вероятно ще има споразумение между 27-те оставащите страни-членки на ЕС за удължаване на крайния срок за Брекзит до 31 януари 2020-а година". Председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърди в понеделник в Туитър, че останалите 27 държави-членки на ЕС са се съгласили да предоставят на Обединеното кралство тримесечно отлагане на процедурата по член 50 от Европейския договор. Решението обаче ще трябва да бъде официализирано чрез писмена процедура в рамките на ЕС. "27-те от ЕС се съгласиха, че ще приемат молбата на Обединеното кралство за гъвкаво отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г. Очаква се решението да бъде формализирано чрез писмена процедура", написа Туск в личния си акаунт в Туитър.
Новината идва в момента, когато стана ясно, че британското правителство начело с Борис Джонсън внася в Камарата на общините процедура за провеждане на извънредни общи избори на 12 декември. За да бъде одобрено искането обаче е необходимо две трети от 650-те депутатите да гласуват за него, а това означава търсене на междупартийна подкрепа. Предстои гласуване в парламента по-късно в понеделник.
Само три дни преди Обединеното кралство да напусне ЕС на 31-ви октомври вечерта, останалите 27 държави-членки на съюза се надяват да се споразумеят в понеделник да отложи отново развода с Великобритания за 31-ви януари догодина с опция за по-ранно напускане, ако разделеният британски парламент успее да ратифицира Споразумението за излизане.
Дипломатически източници посочиха през Ройтерс, че 27-те посланици на ЕС ще се срещнат в понеделник към 12:00ч. българско време, за да се споразумеят за ново тримесечно забавяне на Брекзит.
И Ройтерс цитира близък до френския президент източник да казва: "Най-вероятно ще има споразумение в понеделник сутринта за удължаване на срока на оттегляне на Великобритания от ЕС до 31-ви януари догодина". Той също така отбеляза, че "перспективата за предсрочни избори в Обединеното кралство се е увеличила значително през изминалия уикенда".
Източникът, близък до Макрон, обаче подчерта, че третото отлагане на Брекзит ще дойде и с поставяне на условия, включително отказ за предоговаряне на последното Споразумение за развод и даване на зелена светлина на останалите държави от ЕС да се срещат в посочения нов тримесечен срок без участието на Великобритания, за да обсъждат бъдещето на единния блок.
Последният план за забавяне предвижда Великобритания да може да излезе от ЕС или на 1-ви декември или 1-ви януари догодина, ако британският парламент ратифицира споразумението по развода съответно или през ноември или през декември.
ЕС също така се очаква да заяви, че третото отлагане на Брекзит няма да бъде използвано за предоговаряне на последното Споразумение  за развода и че през този период Лондон не трябва да възпрепятства други важни дейности на Европейския съюз, свързани с проекти от бюджетната, до политиките в областта на изменението на климата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив