16 Април 2024, 22:49 Днес (11) | Вчера (10)

ЕС затваря външните си граници за месец заради Covid-19

18 Март 2020 08:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 март 2020, 23:47

Ще помогнем на бизнеса, но трябва внимателно да харчим парите и фискалния ни резерв, обяви премиерът Бойко Борисов

Лидерите на страните членки постигнаха съгласие външните граници на ЕС да се затворят за 30 дни, за да се ограничи разпространението на коронавируса. "За да ограничим разпространението на вируса в глобален мащаб, ние се съгласихме да подсилим външните ни граници, като приложим координирани временни ограничения за маловажни пътувания в ЕС за период от 30 дни, базирайки се на предложения подход от Европейската комисия", обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след видеоконференция с лидерите на Евросъюза, предаде Дарик. "Получихме голяма подкрепа от страните-членки. Сега те трябва да приложат решението на практика. Те обявиха, че ще го направят веднага, за да имаме единодушно и единно решение за външните граници", заяви на свой ред председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.  
Мишел подчерта, че постоянните представителства на ЕС ще осигуряват подкрепа в трети страни за репатрирането на европейски граждани обратно в общността, като при необходимост ще прибягват до механизма за гражданска защита. Той съобщи, че предвиденият Европейски съвет отново ще се състои посредством видеоконферентна връзка.
Ограничението ще влезе в сила възможно най-бързо, като страните членки са тези, които трябва да го приложат на практика, каза Шарл Мишел, като така и не се ангажира с конкретен срок.
Европейската комисия е започнала днес обществена поръчка за ръкавици и маски, а вчера - за дихателни апарати. В нея участват 24 страни членки. Фирмите имат 6 дни, за да подадат офертите си, след което участничките могат незабавно да подпишат договора.
Ето какво написа тази вечер премиерът Бойко Борисов във Фейсбук: "Днес на заседание на Европейския съвет взехме решение за затваряне на границите на ЕС с трети страни. Изключения ще бъдат правени за лекари и медицински служители. Движението на тирове, които превозват стоки, също няма да бъде спирано. Много е важно да не се блокира производството, за да не счупим икономиката ни.
Въпреки това, всички собственици на заводи трябва да предприемат необходимите предпазни мерки, за да защитят работниците си – в противен случай ще бъдем принудени да ги затворим. Аз искам максимално да запазя държавата – нашата България. Ще помогнем на бизнеса, но трябва внимателно да харчим парите и фискалния ни резерв".
От своя страна германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че забраната за влизане на територията на ЕС ще бъде приложена от Германия "незабавно".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив