19 Април 2024, 01:08 Днес (0) | Вчера (11)

ЕС иска разговори със САЩ заради готвена забрана за лаптопи в самолетни салони

12 Май 2017 09:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 май 2017, 09:24

Основанията на американските експерти по въздушна сигурност са, че с такива електронни устройства в салона с пътниците може да бъде вкарано взривно устройство

Европейският съюз поиска спешни преговори със САЩ заради евентуалното разширяване на забраната пътници в самолети на авиокомпаниите да взимат в ръчния си багаж и да използват по време на полети преносими компютри (лаптопи), предаде Ройтерс, цитирана от Дарик. Администрацията на президента Доналд Тръмп възнамерява да разшири забраната, която засега се отнася за полети от 10 летища, намиращи се главно в ОАЕ, Саудитска Арабия, Катар и Турция, като в нея бъдат добавени и някои европейски страни. Основанията на американските експерти по въздушна сигурност са, че с такива електронни устройства в салона с пътниците може да бъде вкарано взривно устройство.

В писмо до министъра на вътрешната сигурност на САЩ Джон Кели и до министърката на транспорта Илейн Чао Еврокомисията изтъква, че информацията за подобни заплахи, отнасящи се до европейски летища, трябва да бъде споделяна. "Ние отново изказваме нашата готовност за конструктивен диалог и предлагаме спешни срещи както на политическо, така и на техническо равнище, за да преценим заедно риска и да обсъдим възможни общи мерки", пишат в писмото си еврокомисарката по транспорта Виолета Булц и еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

Решение по въпроса още не е взето, но всякакви ограничения за лаптопите ще се отразят зле на големите европейски авиокомпании, като Луфтханза, Ер Франс-КЛМ, Бритиш еъруейз. Източници от бранша, цитирани от Ройтерс, са заявили, че авиокомпаниите и летищните власти вече работят над евентуални спешни мерки. Европейски експерти по авиационна сигурност се срещат в Брюксел днес, за да обсъдят възможни начини да реагират на всяко разширяване на американската забрана, която бе подкрепена и от Великобритания.

Според двама служители на ЕС, цитирани от Ройтерс, дискусиите засега се съсредоточават върху поддържането на общ фронт. Редица представители на авиоиндустрията вече изразиха мнение, че забраната за лаптопи в салоните на самолетите ще има силно негативно влияние върху пътуванията към Северна Америка. А според европейски регулатори, цитирани от Ройтерс, принуждаването на пътниците да слагат стотици лаптопи в багажните отделения по време на дълги полети сериозно би застрашило сигурността поради риска от самозапалване на зле деактивирани литиево-йонни батерии.
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив