15 Май 2024, 11:34 Днес (4) | Вчера (11)

ЕС може скоро да се разпадне, твърди Сорос

12 Март 2014 17:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 март 2014, 16:48

Икономическите проблеми на Европейския съюз са толкова сериозни, че той може да не издържи и да се разпадне

Милиардерът Джордж Сорос коментира пред Би Би Си, че Европейският съюз може и да не излезе от своята "продължителна стагнация".

Според него Германия е отговорна за повечето от проблемите на Европа, понеже не е поела ръководна роля. "Надеждата ми е, че Германия ще промени мисленето си и ще разбере, че политиката на консервативно бюджетиране не води до добри резултати", каза той. "Те мислят само как да се борят с инфлацията, при положение, че истинската заплаха е дефлацията".

"Единствените, които могат да направят промяна, са германците, понеже те ръководят ЕС. Не искат тази си роля, решени са да не я изпълняват. Това е и най-голямата трагедия".

Сорос, инвеститор и филантроп, е известен най-вече със спекулациите си с цената на британската лира през 1992 г., спомогнали за колапса на валутата и излизането на Великобритания от механизма на обменни курсове на ЕС (ERM).

"Много държави преминават през дълги периоди на стагнация, обаче оцеляват. В Япония имаше дефлация 25 години, днес тя се опитва отчаян да се измъкне от състоянието, към което ЕС се е насочил. ЕС обаче не е държава. Той е обединение на независими държави, при това с незавършена структура. Може и да не се възстанови от тази стагнация".

"Кризата с еврото превърна едно доброволно обединение на самостоятелни държави, жертвали част от суверенитета си в името на общи цели, в система на кредитори и длъжници."

"Длъжниците не могат да плащат дълговете си, което ги подинява на политическата воля на кредиторите. Така се получава система на две класи, която не е нито доброволна, нито равностойна", продължава той.

Според него, въпреки че Международният валутен фонд е започнал да разбира финансовия сектор много по-добре след кризата от 2008 г., много други организации не са се променили.

"Има група хора около Бундесбанк, според които Договорът от Маастрихт трябва да определя ролята на централните банки", продължава Сорос. "Определението от Маастрихт обаче не е добро, понеже не позволява на централните банки да действат като кредитор в случай на крайна нужда. Ако централните банки не могат да изпълняват тази роля, сме изправени пред заплаха от нова финансова криза".

В последната си книга, озаглавена "Трагедията на Европейския Съюз" Сорос пише, че бакновият сектор е "паразит", който забавя икономическото развитие. Според него не се вземат достатъчно мерки, които да разрешат този проблем.

"Първата мисъл на банките е собственото им оцеляване, а не спасяването на икономиката. Така малките и средните предприятия, които са най-важните в една икономика, губят и фалират," завършва Сорос.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив