14 Май 2024, 05:08 Днес (0) | Вчера (12)

ЕС одобри мерки срещу данъчните убежища

10 Декември 2015 13:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 декември 2015, 11:56
Под лиценза на creativecommons

Съветът на финансовите министри на 28-те държави-членки одобри сключването на споразумения за данъчно облагане с Лихтенщайн, Швейцария и Сан Марино

Това на практика означава, че те вече няма да са данъчни убежища. Трите споразумения ще допринесат за ограничаване на укриването на данъци, което изисква автоматичен обмен на информация за частните вложители. По този начин ще се даде възможност на данъчните администрации да подобрят трансграничния достъп до информация за финансовите сметки на вложителите на всяка една от страните, подписали документа. 

С Лихтенщайн и Швейцария споразумението вече е в сила, а със Сан Марино ще започне да действа от 2017 година. Така те са приведени в съответствие с европейска директива за облагане на спестяванията. 

Освен това Съветът прие и директива за увеличаване на прозрачността на т.нар. данъчни решения, с които националните фискални администрации определят преференциални режими на облагане на определени инвеститори. Тя е част от пакет инициативи на Европейската комисия против избягването на корпоративни данъци. 

"Приемането на тази важна директива в един кратък период от време е основен приоритет за люксембургското председателство.", каза министърът на финансите на Люксембург Пиер Граменя, който в момента председателства Съвета. Според него по този начин "Европа изпраща силен сигнал за по-голяма справедливост при облагането на бизнеса в световен мащаб." 

Самата директива изисква 28-те държавите-членки да обменят предварителна информация както за данъчни решения така и за свързаните с тях ценови споразумения. Страните, които използват тази информация ще могат да изискват да им бъдат предоставени допълнителни подробности. 

За да следи за спазването на директивата ЕК от своя страна ще получава само най-необходима информация, а не цялата , с която ще разполагат отделните държави. 

Съветът на финансовите министри прие и общ подход по две законодателни предложения относно секюритизацията на пазара в Европа, постигнати на равнище комисии, част от по-широки планове за обединение на капиталовите пазари. 

Целта на Предложенията, които ще бъдат договорени с Европейския парламент е подобряване на финансирането на икономиката на ЕС , чрез освобождаване на допълнителни източници на финансиране, особено за малките и средни предприятия и стартиращите фирми. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив