26 Април 2024, 17:43 Днес (11) | Вчера (14)

ЕС постигна предварително споразумение за икономически санкции срещу Русия

25 Юли 2014 15:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 юли 2014, 15:31
Под лиценза на creativecommons

Еврокомисията ще състави правната рамка, която да послужи като основа за ограничаване на достъпа на Русия до четири сектора: достъпа до финансовите пазари, отбраната, високите технологии, по-конкретно в енергетиката, както и стоките с двойно предназначение

Постоянните представители на държавите членки на Европейския съюз поискаха днес от Европейската комисия да подготви правната база за секторни санкции срещу Русия, съобщиха дипломати, цитирани от "Ройтерс". Те уточниха, че има предварително споразумение за икономически санкции и разговорите продължават и следващата седмица.

Еврокомисията ще състави правната рамка, която да послужи като основа за ограничаване на достъпа на Русия до четири сектора: достъпа до финансовите пазари, отбраната, високите технологии, по-конкретно в енергетиката, както и стоките с двойно предназначение.

Следващата седмица ще има нови обсъждания по въпроса за предложените секторни санкции, посочиха цитираните европейски дипломати. Те ще бъдат съсредоточени именно върху оформените от Еврокомисията документи. За да влязат в сила новите санкции или част от тях, по темата трябва да се произнесат лидерите на ЕС.

Един от дипломатите заяви, че има "цялостно предварително споразумение", но посланиците ще проведат още разговори следващата седмица на основата на текста на комисията. Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, заяви, че има още работа за вършене.

"Посоката на пътуването тук е много ясна, но все още пътуваме", заяви тя. Нова среща на постоянните представители на 28 членки е планирана за вторник, съобщи Кочиянчич. Според дипломат от ЕС е възможно заседанието да бъде изтеглено с един ден и да се състои в понеделник.

Попитана за евентуалното свикване на извънредна среща на високо равнище на ЕС за налагане на икономически санкции на Русия, говорителят подчерта, че за това е необходимо решение на политическо равнище.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив