20 Април 2024, 16:55 Днес (0) | Вчера (10)

ЕС призова Фолксваген да компенсира европейските потребители, засегнати от "дизелгейт"

29 Септември 2021 17:13 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 септември 2021, 16:34

Подобен ход има за цел да предотврати още редица години на съдебни спорове

Европейският съюз призова автомобилния гигант "Фолксваген" (Volkswagen) да компенсира всички клиенти, засегнати от скандала, известен като "дизелгейт", в 27-те държави членки. Подобен ход има за цел да предотврати още редица години на съдебни спорове, предаде БНР. Органите за сътрудничество в областта на защитата на потребителите, отговорни за прилагането на законите на ЕС за защита на потребителите в блока, заявиха във вторник, че германският производител на автомобили се е съгласил само да компенсира потребителите, пребиваващи в Германия по време на покупката на автомобила, като настоява компанията да се свърже и с клиентите в други държави. "Мрежата на Сътрудничество за защита на потребителите (CPC) приветства факта, че "Фолксваген" реши да приеме извънсъдебни споразумения с голяма част от потребителите, които са пребивавали по време на покупката в Германия. Призоваваме компанията да се свърже с потребителите във всички държави членки, които все още търсят обезщетение, за намиране на подходящи решения и затваряне на тази глава от "дизелгейт", като се избягват следващи години на съдебни спорове", се казва в съобщение на мрежата на CPC. Съобщението на CPC, координирано от Европейската комисия, идва след като беше заключено, че търговските практики на "Фолксваген", свързани с пускането на пазара на дизелови автомобили, оборудвани с незаконни системи за манипулиране на отработените газове, нарушават законодателството на ЕС за защита на потребителите.
Скандалът с дизелгейт - една от най-големите измами на европейска компания в най-новата история, доведе до това, че през 2017 г. компанията "Фолксваген" се призна за виновна в САЩ и се съгласи да уреди наказателни обвинения за около 4,3 млрд. долара. Компанията също така се съгласи да плати на стотици хиляди американски собственици на автомобили Volkswagen и Audi милиарди долари компенсация.
ЕК заяви, че "Фолксваген" смята доброволните плащания на европейски потребители, пребиваващи извън Германия, като неоправдани, тъй като засегнатите автомобили са променени, за да отговарят на законовите изисквания.
"Имаше съдебни решения, разкриващи несправедливото отношение на Volkswagen към потребителите, но въпреки това производителят на автомобили не желае да работи с потребителски организации, за да намери подходящи решения за потребителите", заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

"Както написах на компанията миналата година, не само потребителите, пребиваващи в Германия, но и всички потребители трябва да бъдат обезщетени", посочи той.
От своя страна "Фолксваген" заяви, че правната позиция на компанията "е непроменена и добре позната на г-н Рейндерс".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив