06 Октомври 2024, 22:23 Днес (0) | Вчера (0)

ЕС се отказа да прави тостерите и смартфоните енергийно ефективни

10 Ноември 2016 15:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 ноември 2016, 14:15

Новите планове на ЕС за подобряване на енергийната ефективност на електроуредите ще обхване устройства като електрическите кани за вода, хладилници и ръчни сушилни машини

ЕС се отказа от плановете си задължи производителите на тостери и смартфони да подобряват енергийната ефективност на своите продукти. Причината, според слуховете, са опасенията, че политическата цена на подобни мерки е по-висока от икономическите ползи, пише GreenTech.bg.

Новите планове на ЕС за подобряване на енергийната ефективност на електроуредите ще обхване устройства като електрическите кани за вода, хладилници и ръчни сушилни машини. В бъдеще те ще трябва да консумират по-малко енергия.

Сешоарите, автоматите за топли напитки и тостери обаче са изключени. "Ние искаме поставим в списъка продуктите, които имат най-голямо енергийно потребление", обясни заместник -председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс. "Ето защо електрическите чайници са в списъка, тъй като те са много лакоми по отношение на потреблението на енергия, а тостерите не са в списъка”.

Според документ на ЕС с "вътрешни линии на поведение" от миналия месец, за който съобщи Guardian, има опасения, че налагането на енергийни норми за въпросните продукти може д отприщи агресивна и недружелюбна прес-кампания. Страховете от медийата реакция са в основата на решението кои продукти ще подлежат на регулация за енергийна ефективност. ЕС "редовно бива обвиняван за свърх-регулация и натрапване в ежедневния живот на хората и манипулиране на поведенческия им избор”, гласи документът, анализиращ забраната на продукти и ограничаването на избора на потребителите.

"Силната отрицателна публичност относно това вмешателство повдига въпроса дали очакваните, но трудно измерими, икономически ползи си струват политическата цена за ЕС.

"Решението да се премахнат пет битови и промишлени продукта от списъка за екодизайн ще струва на потребителите 2 млрд евро годишно от 2030 г. нататък", предупреди Хлои Файол, говорител на кампанията Coolproducts. "Ние сме притеснени и за съдбата на три ИТ продукта – сред които са и смартфоните – които не са част от списъка”.

Стефани Ардити от Европейското бюро по околна среда каза, че смартфоните са "очевадна липса: в списъка. Това предизвиква съмнения по въпроса как ЕС ще намали емисиите от производството, използването и унищожаването на тези устройства. Предвид масовостта на продукта тези три аспекта са значителни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив