09 Май 2024, 01:55 Днес (0) | Вчера (10)

ЕС ще продължи да подкрепя Гърция и след сегашната спасителна програма

17 Октомври 2014 12:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 октомври 2014, 11:29
Под лиценза на creativecommons

Гръцката централна банка е потвърдила новината за намерението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да осигури повече ликвидност за гръцките банки

Европейската комисия "дава гръб" на Гърция, пише в заглавие в. "Елефтеротипия", цитиран от БТА. Новият еврокомисар по валутната политика и финансовите въпроси Юрки Катайнен е заявил, че Гърция трябва да продължи усилията в посока на реформите и че Европа ще оказва подкрепа на страната и след приключване на сегашната спасителна програма.

Гърция отбеляза огромен напредък, за да постави основите на жизнеспособен модел за развитие на страната със стабилни публични финанси, по-конкурентна икономика и мощен банков сектор. Безпрецедентната реформаторска програма и необходимата голяма фискална консолидация изискваха много трудни решения. Еврокомисията и Еврозоната застанаха на страната на Гърция в рамките на тази процедура. Необходимо е да продължат усилията в посока на реформите и вече са налице много силни индикации, че страната прави завой, казал Катайнен.

В. "Имерисия" цитира ръководителя на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг, който препоръчал процесът на оттегляне на Гърция от спасителната програма да бъде съпроводен със споразумение за финансиране на страната, но при определени условия. Реглинг пояснил, че гръцкият дълг е устойчив, при положение, че реформите продължат.

Всички издания информират, че гръцката централна банка е потвърдила новината за намерението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да осигури повече ликвидност за гръцките банки.

В. "Вима" пише в заглавие, че споразумение за допълнително финансиране на гръцките банки в размер на 12-15 млрд. евро е било постигнато на среща между управителя на гръцката централна Банка Янис Стурнарас и президента на ЕЦБ Марио Драги.

Уточнява, че свежите пари за гръцките банки са били поискани от гръцка страна. Подкрепата ще бъде дадена при условие, че Гърция продължи да изпълнява плана за оздравяване на икономиката си, възложен й от ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив