24 Април 2024, 18:25 Днес (12) | Вчера (6)

ЕЦБ: Протекционизмът може да повиши, а не да намали търговските дефицити

22 Март 2017 16:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 март 2017, 13:47

Според ЕЦБ, САЩ може да ограничи своя дефицит по текущата сметка чрез намаляване на протекционистките бариери и подкрепа на участието на американските фирми в световната търговия

Протекционистките търговски политика могат да увеличат вместо да намалят търговския дефицит на дадена страна, посочва Европейската централна банка в свое проучване, оповестено само дни след като финансовите министри и централни банкери от Г-20 се отказаха да потвърдят досегашните си ангажименти за открита и честна международна търговия след съпротива от американския финансов министър Стивън Мнучин, предаде БНР.

Според доклада на ЕЦБ, САЩ може да ограничи своя масивен дефицит по текущата сметка чрез намаляване на протекционистките бариери и посредством подкрепа за повишаване на участието на американските фирми в световната търговия.

Анализът на централната банка също така показва, че огромните търговски излишъци на Германия са позитивен резултат от глобалните търговски умения на водещата европейска икономика, а не в следствие на вътрешни икономически изкривявания.

Според това изследване икономиките, чиито фирми са по-силно ангажирани в международни производствени вериги, създаващи части на един и същ продукт в различни страни, са склонни да имат по-големи излишъци или по-малки по размер дефицити.

Компаниите в САЩ имат относително ограничено участие в такива производствени вериги зад граница, с което може да се обясни около една четвърт от американския дефицит по текущата сметка в навечерието на световната финансова криза, посочва ЕЦБ в своя доклад.

Анализът на Европейската централна банка изглежда в отговор на желанието на администрацията на американския президент Доналд Тръмп да намали огромния търговски дефицит на САЩ чрез предлагане на серия протекционистки мерки, включващи и налагането на нови импортни мита.

Белият дом също така желае да ревизира някои от търговските си отношения, включително с ключови партньори като Германия и Китай, които продават много повече техни стоки в САЩ, отколкото закупените от тях стоки американско производство.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив