02 Май 2024, 12:50 Днес (7) | Вчера (0)

ЕЦБ видя в проектозакон заплаха за независимостта на БНБ

10 Декември 2014 17:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 декември 2014, 17:23
Булфото

Проектът за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките накърнява институционалната и финансовата независимост на БНБ, а може да наруши и функционалната й независимост

Това пише в становище на Европейската централна банка (ЕЦБ) по адрес на предложените нови текстове в закона. Техен автор е Министерството на финансите. То обяви проекта в средата на ноември.

Днес от БНБ изпратиха до медиите мнението на ЕЦБ, което е подписано от управителя на институцията - Марио Драги.

В него се допълва, че предложеният проект възпрепятства инвестирането, управлението и отчитането на резервите, което е задача на БНБ по Закона за БНБ.

Предвидената в проекта възможност централната банка да отпуска временни кредити на Фонда за гарантиране на влоговете може значително да ограничи финансовите средства в БНБ и нейните резерви, като по този начин се поставят под заплаха изпълнението на задачите на БНБ, свързани с Европейската система на централните банки, както и стабилността на валутния борд в България, а следователно и правомощието на БНБ да поддържа ценовата стабилност, пише още в позицията на ЕЦБ.

Тази възможност за кредитиране, според ЕЦБ, на практика възпрепятства БНБ да управлява собствените си финансови средства.

От ЕЦБ напомнят, че единствените допустими изключения за такова финансиране са: кредит в рамките на деня и краткосрочно спешно ликвидно финансиране, което да е в съответствие със строгите условия на

ЕЦБ за конвергенцията. Това означава, че такова финансиране трябва да е краткосрочно, да е насочено към овладяването на спешни ситуации, когато на риск са изложени аспекти на системната стабилност и решенията се вземат по усмотрение на централната банка.

Посочва се, че в законопроекта трябва да се включат текстове, които да уреждат този въпрос.Допълва се, че предложените текстове не се залага конкретен срок на кредита нито БНБ има свободата да реши дали да отпусне кредита или - не.

В предлагания от финансовото министерство проект се дава възможност да се поиска от банките да плащат авансово последващи вноски, ако средствата на Фонда за гарантиране на влоговете са недостатъчни, за да покрият задълженията му. По този повод от ЕЦБ отчитат, че тази мярка е добра за ефективното гарантиране на депозитите както и за поддържането на общественото доверие. В същото време, според институцията, схемите с предварително финансиране следва да включват и възможността да се поиска от частния сектор да предостави допълнителна финансова подкрепа, тъй като предварително събраните от сектора средства може да се окажат недостатъчни при кризисна ситуация. Според европейската институцията с въвеждането на този принцип би трябвало да се насърчава допълнителна пазарна дисциплина и да се преодолее моралният риск.

От ЕЦБ обаче препоръчват внимателно да се преценят текстовете, които предвиждат възможност временно да се повишават вноските на банките във фонда. В момента те са 0.5 на сто от депозитанта им база, а проектът дава възможност да се вдигат до 2 на сто в рамките на до 3 години.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив