19 Април 2024, 21:43 Днес (10) | Вчера (11)

ЕЦБ днес решава дали да започне изкупуването на държавни облигации в еврозоната

22 Януари 2015 14:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 януари 2015, 12:36
Под лиценза на creativecommons

Подобно решение ще бъде взето с цел да се стимулира икономиката на общността чрез вливане на ликвидност в хазните на правителствата

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обяви дали планира да се възползва от възможността си да изкупува държавни облигации на 19-те държави, членки на еврозоната, предаде EU Observer.

Подобно решение ще бъде взето с цел да се стимулира икономиката на общността чрез вливане на ликвидност в хазните на правителствата.

По този начин се очаква Европейската централна банка да спомогне за понижаването на стойността на еврото, да подпомогне износа и да стабилизира доверието в европейските пазари, като се повиши цената на акциите на европейските компании. Мярката е насочена и срещу дефлацията в ЕС. 

Правомощието на ЕЦБ да изкупува облигациите в рамката на програмата за окончателни парични транзакции беше оспорено в Съда на Европейския съюз от Германия заради подозрения, че подобни инструменти са извън мандата на финансовата институция. Миналата седмица обаче Съдът в Люксембург даде зелена светлина на инструмента, като предупреди, че подобна политика ще лиши ЕЦБ от правото да упражнява контрол върху бюджетите на държавите членки в рамките на тройката (заедно с Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ).

Противоречието беше провокирано заради опасения, че ако ЕЦБ реши да се възползва от правомощието си да изкупува държавни облигации, това ще насърчи правителствата на страните с голям държавен дълг да харчат повече и да пренебрегнат европейските правила за бюджетна дисциплина.

ЕЦБ ще обсъди въпроса три дни преди извънредните избори в икономически нестабилната Гърция. Социологическите проучвания сочат, че фаворитът на гласоподавателите е Алексис Ципрас, лидерът на радикалната лява партия СИРИЗА, който обеща да предоговори споразуменията между Атина и международните ѝ кредитори и да прекрати курса на строги икономически съкращения в страната. Вероятността евентуално правителство на СИРИЗА да промени икономическия курс на страната породи у европейските лидери опасения от нова финансова нестабилност и излизане на Гърция от еврозоната. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив