18 Април 2024, 19:01 Днес (11) | Вчера (11)

ЕЦБ запази без промяна водещите си лихви

11 Март 2021 15:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 11 март 2021, 15:59

Европейската централна банка остави без промяна основните си лихви и размера на "Пандемичната програма за извънредни покупки" (PEPP), но посочи, че ще укори през следващото тримесечие покупките на активи по тази програма, известна като "количествени улеснения", съобщава БНР.

По този начин се оправдаха очакванията на финансовите пазари.

На днешното си второто за 2021 година редовно заседание ЕЦБ запази без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00% и заемната си лихва на ниво от 0,25%. Тя остави без промяна депозитната лихва от -0,5%, което означава, че на свободните резерви на търговските банки от еврозоната ще продължава да бъде налагана "наказателна" лихва от 0,5 на сто.

Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си или по-ниско равнище, докато не се отбележи, че перспективите за инфлацията се доближават солидно към равнище, достатъчно близко, но под 2% в рамките на прогнозния период, и че това доближаване е намерило устойчиво отражение в базовата инфлационна динамика.

Управителният съвет на ЕЦБ ще продължи да извършва нетни покупки на активи по програмата PEPP, чийто общ размер остава 1,85 трлн. долара, най-малко до края на март 2022 г. и във всеки случай докато не прецени, че кризата с коронавируса е отминала. Въз основа на успоредна оценка на условията за финансиране и на перспективата за инфлацията Управителният съвет очаква през следващото тримесечие покупките по програмата PEPP да се извършват със значително по-висок темп, отколкото през първите месеци на тази година.

Това решение на ЕЦБ е факт с оглед на повишаващата се през последните седмици доходност на облигациите (както в еврозоната, така и в САЩ), което може да постави под въпрос възстановяването на еврозоната. Чрез ускорените покупки на държавни еврооблигации по програмата PEPP, ЕЦБ ще се стреми да спре всяко по-нататъшно повишаване на доходността на тези облигации и всяко едно неоправдано нарастване на разходите за дългово финансиране.

Трябва да се има предвид, че растящата доходността на държавните облигации е в резултат най-вече на подобна по-силно изразена тенденция при американските ДЦК, а не отразява подобрени икономически перспективи в еврозоната.

Управителният съвет на ЕЦБ също така ще прилага гъвкавост при покупките съобразно с пазарните условия и с оглед на това да не допусне затягане на условията за финансиране, несъвместимо с предотвратяването на низходящото въздействие на пандемията върху прогнозния тренд на инфлацията. Освен това гъвкавият във времето подход към покупките, за всички класове активи и всички държави, ще продължи да подпомага гладкото функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив